Eturauhassyövän kolme varoitusmerkkiä – tänäkin vuonna noin 5 000 suomalaista sairastuu

Usein oireettomana alkava eturauhassyöpä voi olla vaikea tunnistaa. Se sekoitetaan helposti eturauhasen liikakasvuun, mutta tietyistä merkeistä kannattaa kuitenkin hakeutua lääkäriin.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu vuosittain noin viisi tuhatta miestä. Suurin riskitekijä on yksinkertaisesti ikä: sairastuneiden keski-ikä on Suomessa diagnoosin aikaan keskimäärin 70 vuotta.

Eturauhassyövän vaaraa lisäävät runsas rasvan käyttö, lihavuus sekä tupakointi. Noin kaksi–viisi prosenttia tapauksista johtuu perinnöllisistä tekijöistä.

Miehen eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella, ja rakosta lähtevä virtsaputki kulkee sen läpi. Eturauhasen pääasiallinen tehtävä on tuottaa siemenneste, joka toimii siittiöiden liukasteena ja ravinteena.

Jos lähisuvussa on esiintynyt eturauhassyöpää alle 55-vuotiaana tai kahdella tai useammalla miehellä, kannattaa omaa tilannettaan seurata lääkärissä yhden–neljän vuoden välein. 

Varoittavat oireet

1. Muutokset virtsaamisessa

Eturauhassyövän ensioireet ovat usein lisääntynyt virtsaamisen tarve ja virtsaamisvaikeudet. Virtsasuihku voi olla aiempaan verrattuna heikompi ja poltella tai sattua. Joskus virtsatessa voi tuntua, ettei rakkoa saa kokonaan tyhjäksi.

Kannattaa huomata, että samanlaisia oireita voi esiintyä myös eturauhasen liikakasvussa. Vaivaavat oireet kannattaa joka tapauksessa käydä tarkistuttamassa lääkärillä.

2. Veri

Eturauhassyöpä voi aiheuttaa veren näkymistä virtsassa tai siemennesteessä. Nämä merkit yleensä erottavat syövän eturauhasen liikakasvusta. Veren ilmaantuessa kannattaa hakeutua heti lääkäriin.

Miten tutkitaan?

Virtsarakko tunnustellaan peräsuolen kautta. Myös virtsa tutkitaan ja otetaan verikokeet. Tarvittaessa tehdään lisäksi kaikututkimukset ja otetaan koepala. 

3. Selkäkipu

Joskus vasta selkäkipu on syövän ensimmäinen merkki, ja silloin syöpä on usein levinnyt jo pidemmälle. Kipua tai tunnottomuutta voi ilmetä myös lantion alueella tai alaraajoissa. Luustokivut johtuvat syövän etäpesäkkeistä. Joissakin tapauksissa eturauhassyövästä kertoo vasta luunmurtuma.

Lähteet: Terveyskirjasto 1 & 2, Express.co.uk, Cancer Center

Miten syöpäpotilas pääsee uusiin hoitotutkimuksiin?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja