Tutkimus: Elvytys aiheuttaa sydänpotilaalle usein vammoja

Näin elvytät aikuista 2:23
Opettele oikea elvytystekniikka videolta!

Pikainen elvyttäminen pelastaa sydänpysähdyspotilaan hengen, mutta se voi myös murtaa kylkiluita ja aiheuttaa muita vammoja. Tuoreen tutkimuksen perusteella rintakehävammoja on ainakin joka toisella potilaalla.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä, ja siihen osallistui 104 sydänpysähdyksen muualla kuin sairaalassa saanutta potilasta, joita oli elvytetty keskimäärin 15 minuuttia.

Kun potilaille tehtiin ylävartalon tietokonekerroskuvaus, erilaisia elvytykseen liittyviä vammoja löydettiin 80 prosentilta potilaista. Puolella potilaista oli mittavia rintakehän vaurioita ja yhdellä potilaalla seitsemästä pikaista hoitoa vaativia vammoja, kuten sisäistä verenvuotoa tai sisäelinten vaurioita.

Elvyttäminen on aina paikallaan

Tulokset vahvistavat näyttöä elvytykseen liittyvien vammojen yleisyydestä sydänpysähdyspotilailla ja osoittavat, että kuuden tunnin sisällä sairaalaan tulosta tehty tietokonekerroskuvaus tunnistaa vammautuneet hyvin.

Pikainen elvyttäminen parantaa potilaiden selviytymistä huomattavasti, joten mahdollisista vammoista huolimatta elvyttäminen on aina paikallaan.

Suomessa vuosittaiseksi sairaalan ulkopuolisen sydänpysähdyksen esiintyvyydeksi on arvioitu 50 tapausta 100 000 asukasta kohti. Sydänperäisen odottamattoman äkkikuoleman kohtaa vuosittain 5 000–10 000.

Sydänpysähdys johtuu yleisimmin sepelvaltimotaudin aiheuttamasta sydäninfarktista tai rytmihäiriöstä.

Soita heti hätänumeroon

Elvytystä voi antaa painelu-puhallusmenetelmällä tai pelkillä painalluksilla. Jos sairastunut henkilö ei reagoi puhutteluun tai ravisteluun ja vaikuttaa tajuttomalta, tärkeintä olisi soittaa heti hätänumeroon 112, ja laittaa puhelin kaiutintoiminnolle. Tällöin saat opastusta elvyttämiseen.

Kaikkien olisi mahdollisuuksien mukaan myös hyvä käydä ensiapu- ja elvytyskurssi.

Katso videolta, miten teet tukehtumisen estävän Heimlichin otteen.

Näin teet Heimlichin otteen 2:02
Katso video: Näin teet Heimlichin otteen.

Copyright 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat