Tutkimus: Äidin koronarokote voi suojata imetettävää lasta koronalta

Koronarokotuksen suojavaikutus saattaa jossain määrin siirtyä myös rintamaitoon. Rintamaidossa on koronavirusta vastaan toimivia vasta-aineita vielä puoli vuotta äidin rokotuksen jälkeen, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimukseen osallistui 20 raskaana olevaa tai imettävää äitiä, joilta pyydettiin rintamaitonäytteitä ennen rokotusta ja 1, 3 ja 6 kuukautta rokotuksen jälkeen.

Koronaviruksen vasta-aineita oli rintamaidossa vielä 6 kuukautta rokotuksen jälkeen, mutta suurimmillaan niiden pitoisuus oli kuukauden kuluttua rokotuksesta.

Kokeiden perusteella maidon sisältämät vasta-aineet myös neutraloivat koronaviruksia, mutta tässä havaittiin suuria eroja. Kuuden kuukauden kuluttua rokotuksesta enää joka neljännen naisen rintamaitovasta-aineet neutraloivat viruksia.

Rokotteen osia ei siirry rintamaitoon

Jos tulokset pitävät paikkansa, rintamaidon sisältämät vasta-aineet saattavat suojata imetettyjä lapsia koronavirukselta. Tämän varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia. Itse rokotteen osia ei siirry rintamaitoon, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, millaisia väitteitä sosiaalisessa mediassa liikkuu koronarokotteesta.

Lapset ja nuoret törmäävät netissä hurjiin väitteisiin koronarokotteista – somelääkäri antaa vinkit, miten asiasta kannattaa keskustella 8:53
Katso video: Tällaisiin hurjiin väitteisiin koronarokotteista voi somessa törmätä.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat