Tutkijat varoittavat kotona vaanivasta vaarasta: Kosmetiikkatuotteet voivat aiheuttaa koirille vakavia sairauksia

2:30

Parabeeneja sisältäville tuotteille altistuminen voi aiheuttaa koirille vakavia kroonisia sairauksia, kertovat Daily Mail ja New York Post.

Miten koira suhtautuu sille vaarallisiin ruoka-aineisiin? Katso video yltä!

Amerikkalaiset tutkijat varoittavat, että naiset voivat altistaa koirat tietämättään vaarallisille kemikaaleille. Tutkijoiden mukaan tavalliset kosmetiikkatuotteet, kuten meikit, shampoot ja kosteusvoiteet, voivat pahimmillaan aiheuttaa koirilla kroonisia tauteja, jotka voivat johtaa eläimen kuolemaan.

New York State Department of Healthin tutkijoiden mukaan tämä voisi myös selittää sitä, miksi sisätiloissa olevat koirat sairastuvat tavallisemmin moniin sairauksiin, kuten diabetekseen ja munuaisvaivoihin, verrattuna paljon ulkona oleviin.

Kissat saavat parabeenit ruoasta, koirat muualta

New York State Department of Healthin tutkijat analysoivat yhteensä 58 koiran- ja kissaruokaa sekä 60 eläinten virtsanäytettä. Näytteistä selvitettiin säilöntäaineina käytettyjen parabeenien määrää. Tutkimusraportin mukaan parabeeneilla voi olla terveydelle haitallisia vaikutuksia.

Kävi ilmi, että kissat saivat suurimman osan parabeeneista ruokavalionsa kautta. Kuivaruoasta löytyi niitä tuoreruokaa enemmän, kissanruoasta enemmän kuin koiranruoasta.

Koirat altistuivat parabeeneille kuitenkin jopa seitsemän kertaa enemmän kuin kissat, joten tutkijoiden mukaan täytyi olla ruoan lisäksi toinenkin lähde, josta lemmikit saivat näitä haitallisia ainesosia. Täytyi siis olla, että koirat altistuivat erilaisille kodin parabeeneja sisältäville aineille.

Parabeenit ehkäisevät bakteereja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan parabeeneja käytetään säilöntäaineena kosmetiikassa, hygieniatuotteissa ja joskus myös elintarvikkeissa, ja niille voi altistua ihon ja ravinnon kautta.

THL kertoo, että parabeeneja käytetään, sillä ne ehkäisevät tehokkaasti bakteerien ja sienten kasvua. Parabeenien epäillään kuitenkin olevan allegisoivia ja niillä saattaa olla lievä estrogeeninen vaikutus.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja