Tutkijat onnistuivat nujertamaan syövän yleisellä viruksella – syövästä parantunut iloitsee: "Todellinen ihme"

Mikä on geenien merkitys syövän synnyssä? 2:25
Mikä on geenien merkitys syövän synnyssä? Nämä merkit voivat kertoa syöpäsukuun kuulumisesta.

Brittitutkijoiden alustavat tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että muunnellusta herpesviruksesta voi olla apua vaikeasti hoidettavien syöpien nujertamisessa. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa BBC.

Viruksia pidetään usein terveyden vihollisina, mutta tietyissä tapauksissa niistä voi olla apua jopa ihmisen hengen pelastamisessa. Luonnossa esiintyvien virusten muunnelluista versiosta etsitään lisäkeinoja esimerkiksi syöpätautien hoitovalikoimaan.

Syöpien hoidossa käytetyt onkolyyttiset virukset jakaantuvat syöpäsoluissa tuhoten niitä. Brittitutkijat havaitsivat pienessä kokeessaan, että geneettisesti muunneltu herpesvirus (RP2) iskee edennyttä tautia vastaan kahdella tavalla: se tappaa sekä syöpäsoluja että kutsuu avukseen elimistön immuunijärjestelmän.

Neljänneksellä kokeeseen osallistuneista potilaista virushoito näytti tehoavan levinneeseen, vaikeasti hoidettavaan syöpään. Alustavien tulosten perusteella muunneltu virus voisi antaa toivoa osalle niistä potilaista, joiden kohdalla muut immunologiset hoidot eivät ole tepsineet sairauteen.

Potilas: "Todellinen ihme"

Kokeeseen osallistui 39 potilasta, jotka kärsivät ihon, ruokatorven sekä pään ja kaulan alueen syövistä. Yhdeksän osallistujaa sai pelkästään virushoitoa ja loput sen sekä nivolumabi-immunoterapian yhdistelmää.

Geneettisesti muunneltua herpesvirusta pistettiin suoraan kasvaimiin. Kolmella pelkästään virushoitoa saaneella potilaalla syöpäkasvaimet pienenivät. Sylkirauhasten syövästä kärsineellä potilaalla kasvain katosi kokonaan virushoidon jälkeen. Yhdistelmähoitoa saaneista potilaista seitsemän havaittiin hyötyvän hoidosta.  

Sylkirauhasten syövästä parantunut 39-vuotias Krzysztof Wojkowski kertoo kokeen olleen hänen viimeinen oljenkortensa. Mies sai virusinjektion joka toinen viikko viiden viikon ajan.

– Nyt olen ollut kaksi vuotta syöpävapaa. En voi kuvata sitä muutoin kuin että se on todellinen ihme, Wojkowski sanoo The Insitute of Cancer Research -tutkimuslaitoksen tiedotteessa.

Alustavien tulosten perusteella virushoidon sivuoireet olivat yleensä lieviä, esimerkiksi kuumeilua ja väsymystä. Vaikuttaakin siltä, että muunneltu herpesvirus voisi olla tehokas ja turvallinen ase levinneitä syöpiä vastaan, jos muista immunologisista hoidoista ei enää apua ole.

Jatkotutkimuksia suuremmilla potilasmäärillä kuitenkin tarvitaan tehokkuuden arvioimiseksi.

Asiantuntija kertoo, pitääkö syöpähoitoja pelätä. Juttu jatkuu videon alla.

Kannattaako syöpähoitoja pelätä? 3:24
KATSO VIDEO: HUS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoo, pitääkö syöpähoitoja pelätä.

Virushoidoista mahdollisesti hyötyä pitkällä aikavälillä

Onkolyyttisten virusten on aiemminkin huomattu tuhoavan syöpäsoluja paitsi jakaantumalla niissä myös tehostamalla elimistön luontaista ja opittua immuunivastetta syöpäsoluja vastaan.

Tällä on esitetty voivan olla suuri merkitys potilaan selviytymisen kannalta pitkällä aikavälillä. Herpesvirusviruksilla on kyky auttaa pysyvästi oireeton infektio hermosoluissa, minkä vuoksi siitä on toivottu apua etenkin keskushermoston kasvainten hoidossa.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa virusvektoreihin perustuvat hoidot on hyväksytty kliiniseen käyttöön pitkälle edenneen melanooman sekä hoitoresistenttien B-soluleukemioiden ja lymfoomien hoidossa, Duodecim-lehdessä viime vuonna ilmestyneessä artikkelissa kerrotaan.

Herpesviruksen lisäksi näyttöä on saatu onkolyyttisten adenovirusten tehosta syöpäkasvaimia vastaan.

Huolettaako ihosyöpä? Katso video alla olevalta videolta nerokas tussikikka, jota lääkärikin kiitteli.

Ihosyöpä huoletti – vaimo keksi nerokkaan luomikikan 1:41
KATSO VIDEO: Ryan oli menossa ihotautilääkärille, joten vaimo tarttui tussiin – lääkärikin kiitteli nerokasta ideaa.

Lue myös:

    Uusimmat