Saksalaistutkimuksen mukaan liiallinen suolan syöminen voi heikentää elimistön kykyä taistella bakteeri-infektioita vastaan, kertoo tiedelehti New Scientist. Löydös perustuu hiirikokeisiin sekä 10 vapaaehtoisen ihmisen testaukseen.
Bonnin yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa havaittiin, että runsassuolaista ruokaa syöneiden hiirten elimistön kyky taistella E. colin aiheuttamaa munuaisinfektiota ja listerian aiheuttamaa yleisinfektiota vastaan oli heikentynyt. Bakteeri-infektio ehti aiheuttamaan runsaasti suolaa syöneillä hiirillä enemmän tuhoja ennen kuin elimistön immuunijärjestelmä kukisti infektion.
Seuraavaksi tutkimustiimi altisti runsassuolaiselle ruokavaliolle 10 tervettä 20–50-vuotiasta aikuista. He söivät normaalin päivittäisen ravinnostaan saamansa suola-annoksen päälle 6 lisägrammaa suolaa. Lisäys vastaa karkeasti ottaen kahdesta pikaruoka-ateriasta saatua suola-annosta. Viikon kuluttua tutkijat havaitsivat, että osassa osallistujien immuunisoluja, neutrofiileissä, niiden kyky taistella bakteereita vastaan oli heikentynyt verrattuna aikaisempaan.
Tutkimuksessa ei tarkasteltu suolansaannin vaikutusta elimistön kykyyn taistella virusinfektioita vastaan.
Löydökset ilmestyivät Science Translational Medicine -julkaisussa.
Kaksi selitystä ilmiölle
Tutkijat selittävät havaittua yhteyttä runsaan suolan saannin ja heikentyneen elimistön puolustusjärjestelmän välillä kahdella tapaa.