Tutkijat: Joka keittiöstä löytyvän aineen liikakäyttö voi heikentää elimistön immuunijärjestelmää – syötkö sinäkin ylenmäärin?

0:36
Maistuuko suussa oudolta? Katso videolta, mistä se voi johtua.

Saksalaistutkimuksen mukaan liiallinen suolan syöminen voi heikentää elimistön kykyä taistella bakteeri-infektioita vastaan, kertoo tiedelehti New Scientist. Löydös perustuu hiirikokeisiin sekä 10 vapaaehtoisen ihmisen testaukseen.

Bonnin yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa havaittiin, että runsassuolaista ruokaa syöneiden hiirten elimistön kyky taistella E. colin aiheuttamaa munuaisinfektiota ja listerian aiheuttamaa yleisinfektiota vastaan oli heikentynyt. Bakteeri-infektio ehti aiheuttamaan runsaasti suolaa syöneillä hiirillä enemmän tuhoja ennen kuin elimistön immuunijärjestelmä kukisti infektion.

Seuraavaksi tutkimustiimi altisti runsassuolaiselle ruokavaliolle 10 tervettä 20–50-vuotiasta aikuista. He söivät normaalin päivittäisen ravinnostaan saamansa suola-annoksen päälle 6 lisägrammaa suolaa. Lisäys vastaa karkeasti ottaen kahdesta pikaruoka-ateriasta saatua suola-annosta. Viikon kuluttua tutkijat havaitsivat, että osassa osallistujien immuunisoluja, neutrofiileissä, niiden kyky taistella bakteereita vastaan oli heikentynyt verrattuna aikaisempaan.

Tutkimuksessa ei tarkasteltu suolansaannin vaikutusta elimistön kykyyn taistella virusinfektioita vastaan.

Löydökset ilmestyivät Science Translational Medicine -julkaisussa.

Kaksi selitystä ilmiölle

Tutkijat selittävät havaittua yhteyttä runsaan suolan saannin ja heikentyneen elimistön puolustusjärjestelmän välillä kahdella tapaa.

Ensinnäkin runsas suolan syöminen saa elimistön vapauttamaan hormoneja, jotta liika suola saadaan eritettyä pois elimistöstä. Näitä hormoneja ovat esimerkiksi immuunivastetta tukahduttavat glukokortikoidit.

Ilmiötä voivat selittää myös runsaan suolan syömisen paikallinen vaikutus munuaisiin. Saksalaistutkijat havaitsivat, että urean kertyessä munuaisiin suolapitoisuuden ollessa korkea, neutrofiilien toiminta heikkenee.

Suurin osa suomalaisista saa ravinnostaan liikaa suolaa

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee syömään korkeintaan 5 grammaa suolaa päivässä. Suurin osa suomalaisista saa ravinnostaan liian paljon suolaa. Miehet saavat päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa suolaa. Runsas suolan saanti kohottaa verenpainetta, lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa, altistaa osteoporoosille ja voi lisätä mahasyövän riskiä.

Tyypillisesti länsimainen ruokavalio sisältää runsaasti suolaa. Tutkijat epäilevät, että ihmiset voivat näin ollen tehdä itsestään haavoittuvaisempia bakteeri-infektioille.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja