Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkijat: Joka keittiöstä löytyvän aineen liikakäyttö voi heikentää elimistön immuunijärjestelmää – syötkö sinäkin ylenmäärin?

0:36Miksi suussa maistuu veri tai metalli?Maistuuko suussa oudolta? Katso videolta, mistä se voi johtua.
Julkaistu 08.04.2020 14:29

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Saksalaistutkimuksen mukaan liiallinen suolan syöminen voi heikentää elimistön kykyä taistella bakteeri-infektioita vastaan, kertoo tiedelehti New Scientist. Löydös perustuu hiirikokeisiin sekä 10 vapaaehtoisen ihmisen testaukseen.

Bonnin yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa havaittiin, että runsassuolaista ruokaa syöneiden hiirten elimistön kyky taistella E. colin aiheuttamaa munuaisinfektiota ja listerian aiheuttamaa yleisinfektiota vastaan oli heikentynyt. Bakteeri-infektio ehti aiheuttamaan runsaasti suolaa syöneillä hiirillä enemmän tuhoja ennen kuin elimistön immuunijärjestelmä kukisti infektion.

Seuraavaksi tutkimustiimi altisti runsassuolaiselle ruokavaliolle 10 tervettä 20–50-vuotiasta aikuista. He söivät normaalin päivittäisen ravinnostaan saamansa suola-annoksen päälle 6 lisägrammaa suolaa. Lisäys vastaa karkeasti ottaen kahdesta pikaruoka-ateriasta saatua suola-annosta. Viikon kuluttua tutkijat havaitsivat, että osassa osallistujien immuunisoluja, neutrofiileissä, niiden kyky taistella bakteereita vastaan oli heikentynyt verrattuna aikaisempaan.

Tutkimuksessa ei tarkasteltu suolansaannin vaikutusta elimistön kykyyn taistella virusinfektioita vastaan.

Löydökset ilmestyivät Science Translational Medicine -julkaisussa.

Kaksi selitystä ilmiölle

Tutkijat selittävät havaittua yhteyttä runsaan suolan saannin ja heikentyneen elimistön puolustusjärjestelmän välillä kahdella tapaa.

Ensinnäkin runsas suolan syöminen saa elimistön vapauttamaan hormoneja, jotta liika suola saadaan eritettyä pois elimistöstä. Näitä hormoneja ovat esimerkiksi immuunivastetta tukahduttavat glukokortikoidit.

Ilmiötä voivat selittää myös runsaan suolan syömisen paikallinen vaikutus munuaisiin. Saksalaistutkijat havaitsivat, että urean kertyessä munuaisiin suolapitoisuuden ollessa korkea, neutrofiilien toiminta heikkenee.

Suurin osa suomalaisista saa ravinnostaan liikaa suolaa

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee syömään korkeintaan 5 grammaa suolaa päivässä. Suurin osa suomalaisista saa ravinnostaan liian paljon suolaa. Miehet saavat päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa suolaa. Runsas suolan saanti kohottaa verenpainetta, lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa, altistaa osteoporoosille ja voi lisätä mahasyövän riskiä.

Tyypillisesti länsimainen ruokavalio sisältää runsaasti suolaa. Tutkijat epäilevät, että ihmiset voivat näin ollen tehdä itsestään haavoittuvaisempia bakteeri-infektioille.

Lue myös: Ravaatko joka yö vessassa? Öisin iskevä pissahätä voi olla oire salakavalasta sairaudesta

Lue myös: Parikymppiset noudattivat viikon länsimaista ruokavaliota – pelottavat seuraukset

Lähteet: New Scientist, Science Daily, Science Translational Medicine, Sydän.fi

Lisää aiheesta:

Elintarvikeväri yhteydessä suolistosairauksiin – vältä tällaisia ruokiaTavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsiHälyttävä tutkimus antibioottien haitoista – tietyn syövän riski kasvaa jo yhden kuurin jälkeen Kasvisruoka lisää piereskelyä – tästä syystä se on hyvä merkkiVaikutus näkyy jo yhden pizzan jälkeen – tästä suolan terveyshaitasta kannattaa olla tietoinenBakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoo todellisen syyn, miksi ravitsemussuosituksia pitäisi noudattaa – yllättävä tekijä monien sairauksien taustalla
RavitsemusRavintoTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 20.10.19:03
    Liikunta

    Näin ehkäiset murtumia – nappaa vinkit oikeanlaiseen liikuntaan

  • 14.10.15:14
    Ruoka

    Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?

  • 8.10.07:44
    Kahvi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 2.10.07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä