Joko kevään tärkein oppi unohtui suomalaisilta? Näin sinunkin pitäisi toimia ruokakaupassa: "Nyt kannattaa muistaa, että..."

2:33 Kaupassa käynti koronan aikana

Kevään poikkeustilanteessa muun muassa kotivara ja uudenlaiset toimintatavat ruokaostoksia tehdessä tulivat jo monelle tutuksi, ja nyt viimeistään on aika palauttaa ne mieleen.

Videolla: Miten ruokakaupassa pitäisi nyt toimia? Katso videolta Marttojen ohjeet!

Koronavirusepidemian toinen aalto jyllää parhaillaan Suomessa ja asiantuntijat presidentti Niinistöä myöden ovatkin nyt peräänkuuluttaneet suomalaisilta ryhtiliikettä

– Jos esimerkiksi kolmen viikon ajan skarppaisimme niin, että jokainen meistä tekisi kaikki toimet, mitä voi tehdä koronan leviämisen estämiseksi, se saattaisi pysäyttää taudin etenemistä huomattavasti, Helsingin yliopiston immunologian professori Seppo Meri kommentoi viime viikolla Ilta-Sanomille.

Ruokakauppaan maskin kanssa – et kai unohtanut kotivaraa?

Nyt onkin hyvä hetki palauttaa mieleen, miten koronan leviämistä voitaisiin Suomessa hidastaa esimerkiksi ruokaostoksia suunnitellessa ja tehdessä. 

Marttaliitto julkaisi jo keväällä ohjeistuksen siitä, miten tartutantautiepidemiatilanteessa kannattaa toimia ruokien osalta. Martat muistuttivat, että sairastumisen varalle on hyvä hankkia kotiin riittävästi elintarvikkeita, sillä sairaana ei ehkä pääse ruokakauppaan. Kuitenkaan liialliseen hamstraamiseen ei tule ryhtyä.

Kevään poikkeustilanteessa kotivara todella kiinnosti suomalaisia, sillä Marttojen kotivara-sivustolla nähtiin peräti 3000 prosentin kasvupiikki kävijämäärissä. Marttojen kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti muistuttaa MTV Uutisille, että kotivara on edelleen ajankohtainen ja ruokakauppakäynnit kannattaa nyt todella suunnitella hyvin.

– Nyt kannattaa muistaa, että se ruokakauppa ei ole mikään ajanviettopaikka. Sinne mennään mahdollisimman pienellä kokoonpanolla. Suunnitelmallisuus on fiksua, jotta ei jäädä haahuilemaan käytäville, Soljanlahti muistuttaa ja jatkaa vielä:

– Nyt pitäisin erityisesti mielessä maskisuositukset. Kauppaan mennään terveenä, kädet pestään ja muistetaan se maski kaupassa – ja erityisesti huolellinen maskin käyttö. Nyt valitettavasti näkyy paljon sitä, ettei maskia osata käyttää oikein. Muistetaan peittää se nenäkin maskia käyttäessä.

"Monelle tulee vieläkin yllätyksenä, että mitä se kotivara tarkoittaa"

Sen sijaan, että kaupassa käydään päivittäin hakemassa jotain, voisi nyt harkita taas kokonaisen viikon ruokaostosten tekemistä kerralla. Hamstraamista tämä ei kuitenkaan tarkoita ja kotivarakin kannattaa suunitella hyvin.

– Keväällä homma lähti varmaan vähän käsistäkin, mutta ehkä ihmiset ainakin tutustuivat kaappiensa sisältöihin. Monelle keittiökaapit ovat sellaisia säilytyspaikkoja, jossa jotkut tuotteet ovat useamman kymmenen vuoden ajan.

Nyt on hyvä hetki taas kurkata kaappeihin ja tehdä pieni inventaario tarvittavista lisäyksistä ja toisaalta myös tuotteista, jotka pitäisi käyttää ensin pois. Marttojen Soljanlahti muistuttaa, että kotivaran ei ole tarkoitus olla mikään erillinen kaappi täynnä elintarvikkeita, vaan tuotteet on tarkoitettu käyttöön ja hyvällä suunnittelulla kotivaran voi ottaa huomioon viikottaisissa ruokaostoksissa.

– Monelle tulee vieläkin yllätyksenä, että mitä se kotivara tarkoittaa. Se ei todella tarkoita mitään eristettyä kaappia, vaan se kuuluu arjen suunnitelmallisuuteen. 

Pitääkö kotiin ostaa pullovettä koronaepidemian takia?

Marttojen kotivaralistalta löytyy muun muassa pullotettu vesi, jota monet ovat ihmetelleet. Miksi ihmeessä kaappeihin pitäisi ostaa korona-aikana pullovettä, kun hanastakin vettä saa?

– Kotivara ei liity pelkästään korona-aikaan, vaan muitakin poikkeustilanteita voi tulla. Edelleen voi tulla se sähkökatkos tai kaivosta mennä putki rikki. Omassa taloyhtiössäni jäätyivät talvella putket, eikä vettä tullut. Voi olla muitakin sairastumistilanteita kuin korona, ettei pääse kotoa lähtemään minnekään,  Soljanlahti muistuttaa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että Marttojen kotivaralista ei ole mikään kiveen hakattu ostoslista, vaan sen on tarkoitus toimia hyvänä ohjenuorana. Kaappeihin ei siis ole pakko ostaa juuri hernekeittoa, jos siitä ei pidä. 

– Toisaalta joku voi saada siitä idean, että ostanpa kaappiin hernekeittoa, kun en ole tehnyt niin 20 vuoteen. Kotivaraa suunnitellessa kannattaa ajatella omia mieltymyksiä ja voi sitä suklaatakin ostaa niin halutessaan. Kannustan jakamaan kotivaravinkkejä kavereillekin!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja