Tutkija: Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille

Presidentti Trump tuomitsi mielenosoitukset itsenäisyyspäivän puheessaan 1:55
Katso video: Presidentti Trump tuomitsi mielenosoitukset itsenäisyyspäivän puheessaan.

Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi.

Presidentti Donald Trumpin puheet Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä ja sen aattona olivat tyypillisiä Trumpin puheita, mutta poikkesivat merkittävästi presidenttien itsenäisyyspäiväpuheiden traditiosta, arvioi poliittiseen retoriikkaan perehtynyt dosentti Jouni Tilli Jyväskylän yliopistosta.

– Yleensä itsenäisyyspäiväpuheet pyrkivät yhdistämään kansaa ja löytämään yhteistä tarttumapintaa. Trumpin puheet olivat vahvasti jakolinjoja korostavia, Tilli sanoo STT:lle.

Perinteisen itsenäisyyspäiväpuheen perinnettä edusti Yhdysvaltojen poikkeuksellisuuden ja saavutusten korostaminen. Pääosin Trump kuitenkin lietsoi kulttuurisotaa ja maalaili uhkakuvia vasemmiston diktatuurista. Hän jopa vertasi omaa kamppailuaan radikaalivasemmistoa vastaan toisen maailmansodan taisteluihin natseja vastaan.

– Trump on erittäin taitava kääntämään teeman kuin teeman kulttuuriseen taisteluun vasemmistoa ja liberaaleja vastaan.

Kannatuksen lasku näkyy

Kaikkiaan puheessa näkyi Tillin mukaan Trumpin suosion viimeaikainen lasku ja paineet tulla valituksi presidentiksi uudelleen marraskuun alun vaaleissa. Räväkkyyden lisäämisellä entisestään hän mahdollisesti pyrkii peittelemään epäonnistumisiaan koronaviruksen vastaisessa taistelussa ja poliisiväkivallan ehkäisyssä.

– Tapansa mukaan Trump käytti useita äärioikeistolaisia teemoja. Puhe oli suunnattu hänen ydinkannattajiensa, Trump-uskovaisten aktivoimiseksi.

Tillin mukaan mielenkiintoinen retorinen keino Trumpilta oli viitata pariinkin otteeseen kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin perintöön.

Trumpin mukaan mellakoitsijat ja patsaiden kaatajat pettävät Kingin ideaalit. Hän myös tulkitsi, että "radikaalien" ajama tasa-arvo tarkoittaisi sen tuhoamista kokonaan. Tilli ennustaa, että Trumpin retoriikka kiristyy vielä entisestään vaalien lähestyessä.

– On mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea hän vielä jäsentää vasemmistodiktatuurin uhan ja kulttuurisodan kautta.

Lue myös:

    Uusimmat