Trump piti itsenäisyyspäivän puheen täysin poikkeuksellisissa oloissa – ylisti USA:n tieteellistä lahjakkuutta ja syytti jälleen Kiinaa koronasalailusta

1:55
Katso yllä oleva video: Trump tuomitsi mielenosoitukset itsenäisyyspäivänä.

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä puhunut presidentti Donald Trump on kehunut maansa reagointia koronavirustilanteeseen. Valkoisen talon nurmikolla puheensa pitänyt Trump ylisti maansa tieteellistä lahjakkuutta ja syytti samalla Kiinaa salailusta, jonka takia virus pääsi leviämään ympäri maailmaa.

BBC:n mukaan Trump sanoi, että Kiinaa täytyy pitää täysin vastuussa koronatilanteesta.

Trump nosti jälleen esille myös maata ravistelleet rasismin vastaiset mielenosoitukset. Hänen mukaansa rasismia vastustavat mielenosoittajat eivät ole kiinnostuneita oikeudenmukaisuudesta tai toipumisesta.

– Heidän tavoitteensa on hajottaminen, Trump sanoi.

– Olemme parhaillaan päihittämässä radikaalin vasemmiston, marxilaiset, anarkistit, kiihottajat ja ryöstäjät, presidentti myös muotoili.

Täysin poikkeuksellinen itsenäisyyspäivä

 Lisäksi media päätyi Trumpin hampaisiin. 

– Mitä enemmän valehtelette, mitä enemmän panettelette, mitä enemmän yritätte halventaa ja jakaa, sitä enemmän me työskentelemme kertoaksemme totuuden, ja me voitamme.

Trump puhui noin 15 minuutin ajan Valkoisen talon edustalla ja seurasi sen jälkeen vaimonsa Melania Trumpin kanssa lentoesitystä, ABC News kertoo.

Yhdysvalloissa vietettiin lauantaina itsenäisyyspäivää oloissa, joita maa ei ole kokenut aiemmin itsenäisyytensä aikana. Suuri osa paraateista ja kansanjuhlista oli peruttu tai järjestettiin virtuaalisesti maassa vellovan koronavirusepidemian vuoksi. Arvioiden mukaan vain joka viides yleisötapahtuma pystyttiin järjestämään normaalisti.

Trump kritisoi mielenosoituksia jo perjantaina

Trump piti puheen myös jo perjantaina paikallista aikaa. Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa Etelä-Dakotassa puhunut Trump kutsui viimeaikaisia mielenosoituksia "väkivaltaiseksi sekasorroksi". Rushmore-vuorella puheensa pitänyt Trump lisäksi nosti esille monumenttien vahingoittamisen.

– Kansamme todistaa armotonta kampanjaa, jonka tarkoituksena on pyyhkiä pois historiamme, häväistä sankarimme, poistaa arvomme ja aivopestä lapsemme, Trump pauhasi.

– Vihaiset väkijoukot yrittävät repiä alas perustajiemme patsaat, töhriä pyhimmät muistomerkkimme ja vapauttaa väkivallan aallon kaupungeissamme, hän jatkoi.

Trump lupasi, ettei Rushmore-vuoren muistomerkkiä ikinä sotketa. Lisäksi Trump sanoi, ettei koskaan lakkauta poliisivoimia tai poliisien oikeutta kantaa asetta.

Katso yllä oleva video: Trump tuomitsi mielenosoitukset itsenäisyyspäivänä.

*Juttua täydennetty kello 10.54

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja