Tutkija: Ruotsin demarit vakuuttivat asiakysymyksissä

Ruotsin sosiaalidemokraatit onnistuivat vakuuttamaan äänestäjät monissa asiakysymyksissä, arvioi vaalitutkija Jussi Westinen Åbo Akademista.  

– Esimerkiksi koulukysymys oli hyvin paljon pinnalla. Ruotsissa näkyi huoli huonoista Pisa-tuloksista ja heidän koulujärjestelmistään, Westinen kertoo.  

Tutkija ei kuitenkaan lähde vetämään johtopäätöksiä siitä, ennustaako Ruotsin tulos demareiden alamäen taittumista myös Suomessa.   

Tuoreen vaalitutkimuksen mukaan ruotsalaiset luottavat edelleen eniten kokoomuspuolueeseen talouspolitiikan hoitajana. Westinen uskoo, että suosion romahtamisessa oli osin kyse siitä, että kahdeksan vuotta vallassa olleelle puolueelle haettiin vaihtoehtoja.

Koulutusasioiden järjestämisen ohella tyytymättömyyttä ovat herättäneet ainakin työllisyyden hoito ja hyvinvointipalveluiden järjestäminen.  

Westisen mukaan yleinen arvio tällä haavaa on, että Ruotsin sosiaalidemokraatit lähtevät muodostamaan vähemmistöhallitusta ympäristöpuolueen kanssa ja hakevat tukea vasemmistopuolueesta.

Se ei kuitenkaan vielä riitä enemmistöön paikoista.  

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven on jo ilmoittanut, ettei tee yhteistyötä vaalien toisen voittajan, maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kanssa.  

Westinen katsoo, että ruotsidemokraattien sivuuttaminen vaikeuttaa hallituksen muodostamista. Hän huomauttaa, että kyse on selkeästi maan kolmanneksi suurimmasta puolueesta.  

– Ruotsidemokraateilla on ollut tämmöinen hylkiön asema ruotsalaisessa politiikassa, Westinen sanoo. 

– On mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkään muut voivat kieltäytyä leikkimästä ruotsidemokraattien kanssa, ja jatkaako puolue vain kasvamistaan, jos heidät eristetään.  

Lue myös:

    Uusimmat