Tutkija: Liittovaltion joukkojen käyttö Portlandin mielenosoittajien kurmottamiseen on osa Trumpin vaalistrategiaa: "Hän tarvitsee uuden viestin"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on viime aikoina käyttänyt liittovaltion joukkoja poikkeuksellisella tavalla Oregonin Portlandissa, jossa vailla tunnuksia toimineet joukot ovat käyttäneet kovia otteita mielenosoittajia vastaan ja ottaneet heitä kiinni ilman selityksiä. Mustien oikeuksien puolesta mieltä osoittavia kovat otteet tuskin ainakaan rauhoittavat. Mistä siis on kyse?

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Maria Annalan mukaan joukkojen käytössä on kyse muutoksesta Trumpin vaalistrategiassa. Annala arvioi, että Trump joutui hylkäämään talouden hyvään tilaan nojanneen vaalistrategiansa sen jälkeen, kun koronaviruspandemia sai talouden yskimään ja vaaleihin on sunnuntaina aikaa enää sata päivää.

– Nyt hän tarvitsee uuden viestin. Kun George Floydin kuoleman jälkeen käynnistyi mielenosoituksia, joiden yhteydessä oli myös mellakointia, Trump ryhtyi rakentamaan kampanjaansa tällaisen lain ja järjestyksen kampanjaviestin ympärille, ja tämä on selvästi osa sitä, hän kertoo.

George Floyd oli tummaihoinen amerikkalainen, jonka kuolemasta Minneapolisissa poliisin käsissä oli lauantaina kulunut tasan kaksi kuukautta. Hänen kuolemansa käynnisti mielenosoitusten aallon ympäri Yhdysvaltoja ja muuta maailmaa.

Kyse on pelon luomisesta

Trumpin kannattajien joukosta löytyy paljon ihmisiä, joilla on rasistisia tai piilorasistisia asenteita. Heidän kannaltaan voi tuntua hyvinkin uhkaavalta ja pelottavalta, kun mustien oikeuksien puolesta mieltä osoittavat ihmiset, joista monet ovat ei-valkoisia, Annala selittää.

– Trump luo sellaista kuvaa, että tämä musta liikehdintä on väkivaltaista ja vaarallista ja ruokkii siten ihmisten pelkoja. Samaan aikaan hän pyrkii näyttäytymään vahvana johtajana, jotta syntyisi vaikutelma, että hänet täytyy pitää vallassa tai katujen olosuhteet alkavat muistuttaa sotatilaa.

Annala uskoo, että joukkojen Portlandiin lähettämisen taustalla on huolellista puoluepoliittista harkintaa. Portland on hyvin arvoliberaali, demokraatteja kannattava alue.

– Sillä saadaan luotua tätä vastakkainasettelua, jonka mukaan demokraatit ovat lepsuja antaessaan mellakoinnin jatkua eivätkä saa näitä ihmisiä kuriin, joten tarvitaan Trumpia pitämään ihmiset turvassa.

Ratkaisevaa on se, mikä toimii

Piirioikeuden tuomari linjasi perjantaina, että Oregonin osavaltio ei voi väliaikaisen lähestymiskiellon avulla estää liittovaltion joukkojen toimintaa osavaltion alueella.

Annalan mukaan linjaus voi madaltaa Trumpin kynnystä käyttää vastaavia keinoja muualla, jos siihen nähdään syytä.

– Eri asia on, onko se hyödyttänyt Trumpia poliittisesti siinä määrin, että hän haluaisi jatkaa tällä linjalla.

Tällä viikolla Trump kertoi, että viranomaisia lähetetään myös Chicagoon ja New Mexicon Albuquerquehen, ja heitä lähetettiin aiemmin Missourin Kansas Cityyn. He lähtevät rauhanomaisemmin tavoittein kuin Portlandissa, mutta Chicagon ja Albuquerquen demokraattipormestarit ovat vastustaneet operaatiota.

– Trump testaa selvästi tällaista vähemmän hyökkäävää strategiaa, jossa lähetettävät ihmiset eivät yritä tukahduttaa protesteja. Voi olla, että hänen kannaltaan tällainen vähemmän kiistanalainen strategia osoittautuu poliittisesti toimivammaksi ja hän jatkaa ennemmin sitä kuin tätä Portlandin tyyppistä strategiaa, Annala sanoo.

Lue myös: