Turvavyön teksti poiki valituksen – lentoyhtiö joutui maksamaan pariskunnalle tuntuvan korvauksen

1:16
11-vuotias pääsi turvatarkastuksen läpi ilman lippua. Katso yllä olevalta videolta, miten hän sen teki.

Ranskaa puhuva pariskunta oli valittanut toistuvasti siitä, että ranskankieliset kyltit ja ilmoitukset jäivät kakkossijalle englannin rinnalla. Kielikiistasta kertoo muun muassa 7news.com.au-sivusto.

Lentoyhtiö Air Canada määrättiin maksamaan yli 15 000 dollaria, noin 13 500 euroa, ja lähettämään virallinen anteeksipyyntökirje ranskaa puhuvalle Ottawassa asuvalle pariskunnalle. Syynä olivat toistuvat kielitasa-arvoon liittyvät loukkaukset.

Kokivat lentoyhtiön syrjivän ranskaa

Kanne käsitteli yli 22 valitusta, jotka Michel ja Lynda Thibodeau olivat laatineet lentoyhtiötä vastaan vuonna 2016.

Pariskunta valitti siitä, että turvavyöhön kaiverrettu sana "lift" (”nosta”) oli kirjoitettu englanniksi, mutta ei ranskaksi.

Lisäksi ranskankieliset käännökset sanoille ”exit” ("uloskäynti") ja ”warning” ("varoitus”) oli kirjoitettu ranskaksi pienemmällä fontilla kuin englanniksi. Pariskunta oli turhautunut myös siitä, että kuulutus lentokoneeseen noususta oli ranskaksi vähemmän yksityiskohtainen kuin englanniksi kuulutettu vastine.

– Air Canada loukkaa järjestelmällisesti ranskaa puhuvien kielellisiä oikeuksia, pariskunta totesi oikeuden päätöstä koskevassa asiakirjassa.

Tapaus liittyy Kanadan vuoden 1982 perustuslain perusoikeuksia koskevaan osaan ja virkakieltä koskevaan lakiin. Sen mukaan englannilla ja ranskalla on oltava samanlainen asema Kanadassa.

– Opasteiden tulee olla samanlaisia, kertoi Michel Thibodeau CBC-kanavalle.

Thibodeau kertoo odottavansa, että seuraavien kuukausien aikana Air Canadan koneiden kyltit korjataan tasa-arvoisiksi.

Valittaneet asiasta ennenkin

7news.com.au-sivuston mukaan kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Thibodeaut ovat valittaneet Air Canadan kielipolitiikasta. Samasta asiasta pariskunta valitti myös vuosina 2005, 2011 ja 2012.

Vuonna 2009 Kanadan korkein oikeus hylkäsi pariskunnan vaatimukset. He olivat valittaneet siitä, että monilla Air Canadan kansainvälisillä lennoilla ei saanut ranskankielistä palvelua. Tuolloin Thibodeaut eivät saaneet korvausta.

Viime kerralla lentoyhtiö selvisi nuhteilla ja anteeksipyynnöllä.

Lentoyhtiö eri mieltä

Air Canadan mukaan pariskunta tulkitsee kielilakia liian tarkasti.

Lentoyhtiö oli myös sitä mieltä, että valmistaja oli päättänyt kaivertaa sanan ”nosta” turvavöihin. Turvavyön käyttö selitetään yhtiön mukaan kaksikielisellä videolla.

Liittotuomioistuin oli Thibodeaun pariskunnan puolella. Air Canada määrättiin maksamaan jokaisesta pariskunnan läpimenneestä 14 valituksesta.

Aikovat lentää jatkossakin Air Canadalla

Kiistoista huolimatta pariskunta aikoo jatkaa lentämistä Air Canadan koneilla.

–  Minun ei pitäisi olla se, joka tekee muutoksia lentoyhtiöihin, Michel Thibodeau kertoi CBC-kanavalle.

– Air Canadan pitää itse palvella ranskankielisiä asiakkaita samalla tavalla kuin englantia puhuviakin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: 7news.com.au, Cbc.ca

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja