Turun terrori-iskussa haavoittunut Hassan Zubier sai ehdollisen tuomion

Näillä perusteilla Turun joukkopuukotus oli terroriteko 2:20
Näillä perusteilla Turun puukotus oli terroriteko.

Turun terrori-iskussa haavoittuneen Hassan Zubierin talousrikosasiassa annettiin tuomio.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Turun terrori-iskussa haavoittuneen Hassan Zubierin vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä petoksesta, törkeästä väärennyksestä ja rahankeräysrikoksesta.


Zubier on myöntänyt yrittäneensä saada oikeudettomia korvauksia Valtiokonttorista. Hänen asiamiehensä kertoivat jo vuonna 2018, että Zubierin esittämä todistus menetetyistä ansioista oli väärennös eikä hän näin ole oikeutettu käräjäoikeuden aiemmin tuomitsemiin korvauksiin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli aiemmin katsonut, että Zubier on oikeutettu vajaan tuhannen euron kuukausittaiseen korvaukseen, kunnes täyttää 65 vuotta. Näin hänelle olisi maksettu korvauksia lähes 20 vuoden ajan. Valtiokonttorin selvitysten mukaan Zubier ei ollut työskennellyt ambulanssifirmassa Ruotsissa niinä ajanjaksoina, joihin todistuksessa viitattiin.
Käräjäoikeus tuomitsi Zubierin menettämään valtiolle rikoshyötynä runsaat 13 000 euroa.

Kiisti rahankeräysrikoksen

Zubier kiisti syyllistyneensä rahankeräysrikokseen. Zubierin vastauksessa käräjäoikeudelle katsottiin, ettei Zubier kerännyt rahaa eikä ideoinut keräystä.

Rahankeräysrikoksesta tuomittiin myös nainen, joka aloitti keräyksen Zubierin hyväksi kansainvälisellä GoFundMe-sivustolla. Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi tehty keräys tuotti noin 30 000 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen 25 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan on 800 euroa.

Keräyksen aloittanut nainen kiisti niin ikään rikoksen. Hän vetosi vastauksessaan siihen, ettei tiennyt rahan keräämisen olevan laitonta.

Joutui terrori-iskun uhrina pyörätuoliin

Zubier oli auttamassa vuonna 2017 Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen ensimmäistä uhria, kun tekijä hyökkäsi hänen kimppuunsa ja puukotti häntä muun muassa selkään. Hän joutui vammojen takia pyörätuoliin.

Turun terrori-iskussa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui kahdeksan. Tekijä tuomittiin elinkautiseen käräjäoikeudessa kesäkuussa 2018.

Lue myös:

    Uusimmat