Turun puukottaja tutustui Isis-materiaaliin ystävänsä avustuksella – etsintäkuulutettu mies yhä karkuteillä

Turun puukottaja saapui saliin vartijoiden tiukassa otteessa, ei suostunut istumaan 1:08

Turun puukottaja kertoi poliisikuulusteluissa aloittaneensa äärijärjestö Isisiin liittyvien materiaalien katsomisen noin kolme kuukautta ennen puukotuksia. Aineiston katsomisen syyksi hän kertoi, että halusi ottaa selvää, onko järjestö hyvällä vai huonolla asialla.

Hän sai maahanmuuttajakaveriltaan tiedon pikaviestipalveluissa olevista keskusteluryhmistä, joissa Isisiin liittyvää materiaalia jaetaan. Hän oli tavannut miehen viimeksi noin kolme viikkoa ennen elokuista puukkoiskuaan. Poliisi on etsintäkuuluttanut tapahtuneen vuoksi uzbekistanilaistaustaisen miehen, mutta häntä ei ole toistaiseksi saatu kiinni.

– Hän näytti minulle ja opasti, miten tehdään profiili ja miten käyttää Telegram-pikaviestipalvelua, puukottaja kertoi poliisille.

Puukottaja Abderrahman Bouanane oli käynyt hänen kanssaan myös keskusteluja Isisistä.

Hän oli tutustunut mieheen moskeijassa. Aluksi tapaamisen syynä oli puukottajan mukaan se, että mies oli etsinyt Bouananelle pimeitä töitä.

Hän kertoi poliisille menneensä sekaisin katselemastaan aineistosta, mutta kielsi materiaalien katselun olleen syy puukkoiskulle.

Bouananelta kysyttiin kuulusteluissa myös, mitä hän ajattelee Isisin joukkojen ajattelevan teoistaan.

– Itse asiassa he ovat se taho, joka käskee tekemään näin mm. räjähteillä, pommeilla ja hyökkäyksillä, hän vastasi.

Isis ei kuitenkaan ole ottanut iskua nimiinsä, mahdollisesti siksi, että puukottaja jäi henkiin.

Kertoi teon syyksi Isisin vahvistamisen

Bouanane on kertonut poliisille tekojensa syyksi muun muassa syyttömien ihmisten tappamisen Syyrian Raqqassa ja Irakin Mosulissa.

Oikeudenkäynnin ydinkysymys on, oliko Bouananen teoilla lain tarkoittama terroristinen tarkoitus. Syyttäjän keskeinen väite ja yksi lain tarkoittamista terroriteon kriteereistä on, että teon tarkoitus on ollut aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Poliisi kysyi häneltä kuulusteluissa vajaat kaksi viikkoa teon jälkeen, oliko teolla tarkoitus aiheuttaa kauhua ja pelkoa.

– Halusin vain vahvistaa islamilaista valtakuntaa, hän vastasi.

Kuuleminen korvattiin kuulustelujen läpikäynnillä

Tänään oikeudessa alettiin käydä läpi Bouananen poliisikuulusteluja niistä kysymyksistä, joihin ei eilisessä kuulemisessa ehditty paneutua, sillä hänen kuulemisensa jatkaminen ei onnistunut.

Puheenjohtaja poistatti syytetyn salista heti istunnon aluksi aamulla, kun tämä ei edelleenkään suostunut istumaan syytetyn penkille. Sen jälkeen oikeus vetäytyi tauolle, jonka aikana käräjäoikeudelle toimitettiin lääkärinlausunto syytetystä.

Lääkärinlausunnon mukaan syytetyn kuulemista ei voida jatkaa ainakaan tänään. Syyttäjä ehdotti, että oikeudenkäyntiä jatketaan tänään esitutkintamateriaalin läpikäynnillä. Puukottajan asianajaja suostui tähän.  

Lue myös:

    Uusimmat