Turun keskustassa veitsen kanssa riehunut "natsi ja isänmaan puolustaja" vaati itselleen vankeusrangaistusta – hovioikeus ei suostunut

Näin Turun veitsimies rikkoi moskeijan ikkunat ja rettelöi – poliisi sumutti natsiterveydyksiä tehneen kaljupään 3:59
Valvontakameroiden ja todistajien kuvaamilla videoilla näkyy, kuinka mies riehui Turussa ja miten joukko aseistautuneita poliiseja otti miehen hallintaansa.

Turun hovioikeus ei muuttanut Turun Aninkaistenkadulla veitsen kanssa riehuneen miehen tuomiota.

Aiemmin käräjillä mies tuomittiin useista, pääasiassa ulkomaalaistaustaisiin kohdistuneista rikoksista. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi miehen syyntakeettomaksi ja jätti hänet rangaistukseen tuomitsematta. Mies oli määrätty pakkohoitoon.

Hovioikeudessa mies vaati, että hänet tuomittaisiin teoista alentuneesti syyntakeisena ja että hän saisi teoistaan vankeusrangaistuksen. Ajatuksena oli myös, että hänen tahdosta riippumaton hoitonsa määrättäisiin samalla lopetettavaksi. Mies siis toivoi pääsevänsä pois pakkohoidosta. 

Itsensä mukaan mies oli aiemmin ollut ja on edelleen alentuneesti syyntakeinen, eikä kokonaan syyntakeeton. Hän kyseenalaisti itseään koskevan mielentilatutkimuksen luotettavuuden.

Hovioikeus: Ei toimivaltaa päättää pakkohoidosta

Hovioikeus totesi, että lain mukaan rikoksentekijän syyntakeisuutta arvioidaan tekijän teonhetkisen mielentilan perusteella ja ettei miehen omia kertomuksia kaivata enää asian selvittämiseksi.

Käräjäoikeuden tuomio katsottiin oikeaksi. Lisäksi hovioikeus totesi, ettei hovioikeudella ole toimivaltaa määrätä miehen tahdosta riippumatonta hoitoa lopetettavaksi.

Hoidon jatkosta tai lopettamisesta päätetään lain mukaan lääkärin kirjallisella päätöksellä, joka alistetaan hallinto-oikeuden tai THL:n vahvistettavaksi.

Hovioikeus päätti asiasta eilen.

Näin tapahtumat etenivät

Oikeudenkäyntiin johtaneet tapahtumat ajoittuvat keväälle 2021, Turkuun.

Mies oli lyönyt ensin yhtä ulkomaalaistaustaista miestä aiheuttaen tälle ruhjeen ja mustelmia. Seuraavana päivänä hän oli rähissyt Turun Aninkaistenkadulla  veitsen kanssa.

Mies oli muun muassa riehunut paikallisen ravintolan edustalla ja säikäyttänyt ravintoloitsijan pahanpäiväisesti.

Tämän jälkeen mies oli rikkonut läheisen muslimien rukoushuoneen ikkunoita rasistisia kommentteja huudellen. Mies myös osoitteli ulos tulleita henkilöitä veitsellä ja teki natsitervehdyksiä.

Mies ei totellut paikalle saapunutta poliisipartiota, joten hänet taltutettiin kaasulla.

Tilanteessa mies julisti vielä olevansa "natsi ja isänmaan puolustaja". Mies kertoi alatyylistä kieltä käyttäen, ettei hänellä ole mitään poliisia vastaan, vaan että hän suhtautuu negatiivisesti tummaihoisia kohtaan.

Noin kuukautta myöhemmin mies yritti lyödä ja potkia ulkomaalaistaustaista vankia vankilassa, joka oli hänen kanssaan samalla osastolla.

MTV Uutiset julkaisi valvontakameratallenteista ja todistajien kuvaamista videoista koostetun videon Aninkaisenkadun tapahtumista ja rikoksista tuomitun miehen käytöksestä vuonna 2021. Videon voi katsoa artikkelin yltä.

Lue myös:

    Uusimmat