Raju video: Veitsimies rikkoi moskeijan ikkunat ja rettelöi Turun keskustassa – poliisi sumutti natsitervehdyksiä tehneen kaljupään

Näin Turun veitsimies rikkoi moskeijan ikkunat ja rettelöi – poliisi sumutti natsiterveydyksiä tehneen kaljupään 3:59
Valvontakameroiden ja todistajien kuvaamilla videoilla näkyy, kuinka mies riehui Turussa ja miten joukko aseistautuneita poliiseja otti miehen hallintaansa.

Turun Aninkaistenkadun veitsimies kertoi kuulusteluissaan olevansa vakaumuksellinen kansallissosialisti. Itseään natsiksikin luonnehtinut mies on syytettynä lukuisista rikoksista rettelöityään suurehkon veitsen kanssa Turun keskustassa huhtikuussa.

Kuulusteluissa mies kertoi menneensä lihaveitsen kanssa rikkomaan moskeijan ikkunat ja sen jälkeen osoittaneen sisällä olleita ihmisiä veitsellä. Motiivikseen hän kertoi kannattamansa äärioikeistolaisen aatteen. Hän kertoi vastustavansa monikulttuurisuutta ja pitävänsä muslimeja vääräuskoisina.

– Minun oli tarkoitus häpäistä moskeija, hän sanoi poliisille.

Rasistista iskua edelsi juopottelu

Mies oli kertomansa mukaan ennen tekoa valvonut koko yön ja juonut lonkeroita. Myöhemmissä kuulusteluissa hän arvioi, että juominen oli syynä tekoon, koska hän ei olisi tehnyt vastaavaa selvinpäin.

Ennen moskeijalle pääsyä mies potki myös moskeijan lähellä olevan ravintolan kylttejä. Hänen motiivinaan oli se, että uskoi kyseessä olevan ulkomaalaistaustaisten ihmisten pitämä ravintola.

Kuulusteluissa miehelle näytettiin tämän jälkeen kuva hänestä ravintolan edustalla. Ravintolan katos on väritetty Suomen lipun värein.

– Hemmetti. Sehän on suomalainen ravintola. En olisi näin tehnyt, jos olisin sen tiennyt, mies sanoi kuulustelijalle.

Mies: Tein sen, koska olen natsi

Kauppana ja kahvilanakin toimineen moskeijatilan ikkunoiden rikkomisen jälkeen mies kertoi tilasta tulleen ulos useita ihmisiä.

– Nostin kädessäni olleen lihaveitsen kohti taivasta ja julistin omaa sanomaani, mies kuvaili toimiaan ikkunoiden rikkomisen jälkeen.

Mies oli tehnyt niin sanottuja natsitervehdyksiä rikottuaan moskeijan ikkunat. Poliisi kysyi, miksi mies näin teki.

– Sen takia, koska olen itse natsi, hän totesi.

Pelotteli ulkomaalaistaustaisia

Mies oli veitsen kanssa myös pelotellut maahanmuuttajan näköisiksi katsomiaan henkilöitä käskien huutaen näitä lähtemään Suomesta.

Hän kertoi myös varustautuneensa väkivaltaan, jos hänen kimppuunsa olisi hänen tekemistensä vuoksi käyty. Kukaan ei kuitenkaan käynyt häneen käsiksi. 

Kun poliisi viimein tavoitti miehen, tämä luopui veitsestä, mutta ei suostunut menemään polvilleen. Silloin poliisi käytti mieheen kaasusumutinta.

Miehen kiinni ottaneen poliisipartion mukaan mies oli kertonut tehneensä teot "valkoisen Suomen" puolesta. Hän oli partion mukaan myös sanonut, että jos hänen kimppuunsa olisi käyty, hän olisi tappanut mahdollisimman monta henkilöä ja leikannut joltain pään irti. Kuulusteluissa mies kuittasi nämä puheet "pullisteluna" ja "egoiluna" ja kertoi puheiden olevan valetta.

Kävi kirjeenvaihtoa vankilassa istuvien väkivaltarikollisten kanssa

Mieheltä kysyttiin kuulusteluissa, miksi hän on äärioikeistolainen.

– Se vain jotenkin sopii minun ajatusmaailmaan. Olen syntymästä lähtien ollut tätä mieltä. Tämä tuntuu omalta jutulta, mies luonnehti.

Hän myös kertoi myös, että hänen vihaansa muita ihmisryhmiä kohtaan oli vaikuttanut Turun puukotus. Hän kuitenkin vakuutti, ettei se ollut laukaiseva tekijä hänen aatteissaan.

Mies antoi myös ymmärtää kuuluvansa äärioikeistolaiseen ryhmittymään, joka vastustaa nykyistä valtiovaltaa.

– Jos Suomessa olisi kansallissosialistinen hallitus, olisin kunnon kansalainen, mies kertoi kuulusteluissa.

Tutkinnassa paljastui, että mies kävi kirjeenvaihtoa useiden törkeistä väkivaltarikoksista tuomittujen vankien kanssa. Kirjeenvaihdossa viitattiin natsiaatteeseen vailla kiertoilmauksia.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa laittomista uhkauksista, vahingonteosta ja pahoinpitelystä. Pahoinpitely oli tapahtunut moskeijahyökkäystä edeltävänä päivänä, ja sekin kohdistui ulkomaalaistaustaiseen henkilöön. Syyttäjä on arvioinut teon olleen viharikos, jonka perusteella hän vaatii rangaistuksen koventamista.

Lue myös:

    Uusimmat