Natsiksi julistautunut, moskeijan ikkunoita rikkonut Turun veitsimies mielentilatutkimukseen – hyökkäsi ulkomaalaistaustaisen kimppuun vankilassakin

3:59
Valvontakameroiden ja todistajien kuvaamilla videoilla näkyy, kuinka mies riehui Turussa ja miten joukko aseistautuneita poliiseja otti miehen hallintaansa.

Oikeus katsoi Turun Aninkaistenkadun veitsimiehen toimineen rangaistavalla tavalla hänen riehuessaan lihaveitsen kanssa ja ollessa uhkaava maahanmuuttajia ja siltä näyttäviä kohtaan. Hänen mielentilansa halutaan kuitenkin selvittää ennen tuomion antoa.

Miehen katsottiin syyllistyneen lukuisiin rangaistaviin tekoihin. Mies oli lyönyt yhtä ulkomaalaistaustaista miestä aiheuttaen tälle ruhjeen ja mustelmia.

Seuraavana päivänä veitsellä varustautunut mies oli tullut rähinöimään paikallisen ravintolan edustalle. Ravintoloitsija oli säikähtänyt, kun mies oli veitsen kanssa nojannut kohti ulkopuolelta kohti ulko-ovea ja aiemman Turun terrori-iskun vuoksi pelännyt turvallisuutensa puolesta.

Rikkoi rukoushuoneen ikkunat ja uhosi

Tämän jälkeen mies oli siirtynyt muslimien rukoushuoneenakin toimivan liiketilan luokse, rikkonut sen ikkunoita ja sen jälkeen huudellut ulos tulleille henkilöille muun muassa rasistisia kommentteja ja tehnyt niin sanottuja natsitervehdyksiä. Hän oli myös osoitellut näitä veitsellä ja varustautunut hanskoin mahdolliseen käsikähmään.

Tämän jälkeen hän oli myös pelotellut vastaan tullutta ulkomaalaistaustaista miestä huutelemalla tälle rasistisia ja ollen muutoinkin tätä kohtaan aggressiivinen esimerkiksi seuraten tätä miehen paetessa.

Poliisi joutui sumuttamaan, riehui Turun vankilassakin

Lopulta paikalle tuli poliisipartio, jonka käskystä mies pudotti kantamansa veitsen. Hän ei kuitenkaan suostunut sen jälkeen noudattamaan ohjeita, jolloin poliisi sumutti tätä kaasusumuttimella. Tilanteessa mies oli kertonut olevansa "natsi ja isänmaan puolustaja", ettei hänellä ole mitään poliisia vastaan ja oli kertonut hänellä olevan negatiivinen asenne tummaihoisia kohtaan, joista hän käytti alatyylistä kieltä.

Noin kuukautta myöhemmin mies yritti lyödä ja potkia eräästä ulkomaalaistaustaista vankia, joka oli hänen kanssaan samalla osastolla Turun vankilassa. Teon motiiviksi hän antoi toisaalta "vasikoinnin", toisaalta taas kertoi poliisille, ettei tule toimeen ulkomaalaisten kanssa "aatteensa vahvuuden" vuoksi. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneen mukaan teolle ei ollut mitään motiivia, vaan piti sen syynä ulkomaalaistaustaustaisuuttaan.

Mielentila halutaan tutkia

Miehen tekojen katsottiin täyttävän muun muassa laittomien uhkauksien ja pahoinpitelyn tunnusmerkistöt. Oikeus totesi, että tekojen väitettyä rasistista vaikutinta arvioidaan myöhemmin mielentilatutkimuksen jälkeen.

Mies on aiemmin tuomittu rikoksista, jotka hän on tehnyt alentuneesti syyntakeisena. Todistajien kertomusten perusteella oikeus epäili, ettei mies välttämättä ollut uusienkaan rikostensa tekohetkellä täysin syyntakeinen.

Miehestä päätettiin tehdä uusi mielentilatutkimus, jossa hänen syyntakeisuudestaan saadaan selvyys.

Mies määrättiin pidettäväksi vangittuna.

– [Miehen] rikoshistorian ja nyt käsiteltävinä olevien tekojen laatu ja määrä sekä hänen terveydentilastaan esitetyt seikat huomioon ottaen on syytä epäillä, että hän jatkaa rikollista toimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja