Mainos

Turun iskusta epäilty oli puukottamassa viimeistä uhriaan ampumishetkellä – kokenut poliisipartio teki ratkaisun nopeasti

Turun iskusta epäilty 18-vuotias Marokon kansalainen Abderrahman Mechkah oli puukottamassa viimeistä uhriaan, kun poliisipartio pysäytti hänet ampumalla viime perjantaina.

– Käsitykseni on, että poliisilla ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin ampua epäiltyä, komisario Kai Loukkaanhuhta Lounais-Suomen poliisista kertoo.

– Jo pelkästään tämän viimeisen uhrin takia ampumisen piti tapahtua nopeasti, koska uhri oli aivan välittömässä hengenvaarassa. Sivulliset olivat jatkuvasti vaarassa, koska tekijä aiheutti vain ja ainoastaan vaaraa sivullisille.

Miestä ammuttiin tiettävästi kohtalaisen läheltä.

– Varmuudella kyse ei ole kymmenistä metreistä, mutta ei ihan metristä tai paristakaan, Loukkaanhuhta sanoo.

Puukottaja liikkui nopeasti

Poliisi sai hälytyksen puukotuksesta Turun Kauppatorilla kello 16.02. Epäilty pysäytettiin Puutorilla ampumalla kello 16.05.

– Ensimmäisen puukotuksen arvellaan tapahtuneen kello 16. Joka tapauksessa se on tapahtunut ainakin minuutin tai kaksi ennen ensimmäistä hälytystä, Loukkaanhuhta sanoo.

Tilanne eteni erittäin nopeasti.

– Epäilty ehti haavoittaa kymmentä ihmistä viidessä minuutissa. Puukottaja liikkui äärimmäisen nopeasti ja piti kiirettä toiminnassaan.

Tehtävälle hälytettiin heti kaikki Turun kaupunkialueella olleet poliisipartiot. Osa partioista oli muissa tehtävissä, mutta kaikki muut keikat keskeytettiin.

Rikostoimittaja Tiia Palménin yhteenveto maanantain Turku-uutisista:

Kokenut poliisipartio

Epäillyn pysäyttänyt partio oli jo valmiiksi lähellä tapahtumapaikkaa.

– Poliisimiehet olivat varmasti keskenään sopineet etukäteen miten toimitaan, koska perillä ei ehdi enää keskustella. Epäiltyä ampunut ei ollut partionjohtaja, Loukkaanhuhta kertoo.

Epäilty saatiin pysäytettyä yhdellä, reiteen osuneella laukauksella.

– Kyse oli kokeneesta partiosta. Molemmat miehet ovat toimineet vuosia poliisina. He ovat poikkeuksellisen rauhallisia ja leppoisia poliisimiehiä, Loukkaanhuhta kuvailee.

Heti ampumisen jälkeen poliisit ryhtyivät auttamaan epäiltyä ja uhreja. Paikalle tuli nopeasti myös muita poliisipartioita.

Järkyttävä kokemus poliiseillekin

Poliiseille on tarjottu Lounais-Suomen poliisissa keskusteluapua Turun iskun jälkeen.

– Poliisi käyttää Suomessa ampuma-asetta ihmistä kohti vain muutaman kerran vuodessa. Suurin osa poliiseista ei joudu koskaan tilanteeseen, jossa he joutuvat ampumaan ihmistä, joten tämä on poliisillekin ihan poikkeuksellinen tilanne, Loukkaanhuhta kertoo.

Loukkaanhuhta korostaa, että Turun puukotus oli järkyttävä tilanne kaikille vuorossa olleille poliiseille.

– Tämä on ollut koko työvuorolle järkyttävä ja varsin poikkeuksellinen kokemus. Terapian tarve olisi kuitenkin varmasti paljon suurempi, jos tekijää ei olisi pystytty heti pysäyttämään, Loukkaanhuhta arvelee.

Epäiltyä ampunut poliisipartio lopetti työt perjantaina pian kiinnioton jälkeen, mutta kyseiset poliisit olivat jälleen viikonloppuna töissä.

Kaikkien työhön osallistuneiden poliisien vointia seurataan edelleen.

– Seuraamme poliisien henkistä tasapainoa ja heille annetaan tukea. Meillä on poliisilaitoksella oma toimintamalli sen varalle, miten tehdään kun poliisi joutuu kokemaan työvuorossaan jotain poikkeuksellisen järkyttävää.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti tänään, että poliisin virka-aseen käyttö epäillyn kiinniottotilanteessa ei johda syyttäjän toimiin.

Katso muita videoita Turun tragediasta alta.7:06

7:53

11:00

12:00

2:09

4:27

8:26


2:14

0:50

0:50

0:35

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja