Turkin tukema ehdokas voitti Pohjois-Kyproksen presidentinvaalit

Pohjois-Kyproksen presidentinvaalien voittajaksi nousi Turkin tukema ehdokas Ersin Tatar. Hän voitti sunnuntaina vaalien toisella kierroksella istuvan presidentin ja saaren jälleenyhdistymisen kannattajan Mustafa Akincin.

Kyproksen kahden valtion ratkaisua kannattava Tatar keräsi äänistä yli 51 prosenttia ja voitti näin toista presidenttikautta tavoitelleen Akincin. Äänestysprosentti oli reilut 67.

Ensimmäisellä kierroksella 11. lokakuuta Tatar sai 32 ja Akinci hieman alle 30 prosenttia äänistä.

Turkki miehitti vuonna 1974 Pohjois-Kyproksen, ja sen itsenäisyyden on tunnustanut vain Turkki. Kuitenkin kansainvälisestikin Pohjois-Turkin presidentiksi valitun katsotaan olevan Kyproksen turkkilaisten johtaja.

Välimeren itäosassa jännittynyt tilanne

Tilanne Välimeren itäosassa on jännittynyt, kun Turkki on jatkanut maakaasun etsintöjä Kreikan ja Kyproksen lähivesillä.

Joitakin päiviä ennen vaalien ensimmäistä kierrosta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti yhdessä Tatarin kanssa, että Pohjois-Kyproksessa sijaitseva Varoshan rantalomakohde avataan osittain uudelleen. Varosha on ollut hylättynä Turkin miehityksestä lähtien.

Ilmoituksen tuomitsivat Kyproksen tasavalta saaren eteläosassa, Euroopan unioni ja YK, jonka rauhanturvaajat valvovat jakautuneen saaren puskurivyöhykettä. Myös Akinci ja muut presidenttiehdokkaat paheksuivat rantalomakohteen avaamista ja pitivät sitä Turkin pyrkimyksenä vaikuttaa vaalien tulokseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja