Tupakointi leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla kielletään huomisesta alkaen

Tupakan maun muuttamiseen tarkoitetut tuotteet kielletään, mutta kaupoissa ja varastoissa olevat erät saa myydä loppuun.

Tupakointi leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla on kielletty huomisesta alkaen, kun uusi tupakkalaki tulee voimaan. Tosin yleisillä uimarannoilla tupakointikielto on voimassa vain kesäkaudella eli toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Muutoksen tavoitteena on suojata erityisesti pieniä lapsia passiivisen tupakoinnin haitoilta. Lisäksi halutaan vähentää tupakoinnista aiheutuvaa roskaantumista ja ympäristöhaittoja.

Huomenna tulee voimaan myös kielto toimittaa markkinoille uusia tuotteita, joilla kuluttajat voivat itse muuttaa tupakkatuotteiden makua.

Tällaisia ovat esimerkiksi makukortit, jotka kuluttaja voi laittaa savukeaskin sisään makua muuttamaan. Lisäaineilla saadaan muun muassa suklaan, mansikan ja mentolin makuja.

Kaupoissa ja varastoissa jo olevia tuotteita saa kuitenkin myydä ensi vuoden huhtikuun loppuun saakka. Jo vuonna 2016 toteutetun tupakkalain kokonaisuudistuksen yhteydessä kiellettiin savukkeiden, kääretupakan ja sähkösavukkeiden nesteiden tunnusomaiset tuoksut ja maut.

Tupakkalaissa tarkoitettuja tuotteita valmistavien ja maahantuovien tahojen on jatkossa maksettava Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralle vuotuinen valvontamaksu. Maksu perustuu tuotteiden myyntimääriin. Saaduilla tuloilla tehostetaan tuotevalvontaa.

Logot poistumassa pakkauksista

Ensi vuoden toukokuun alussa tulee voimaan tuotepakkausten yhdenmukaistamista koskeva sääntely. Tupakkatuotteiden valmistajat eivät jatkossa saa brändätä tuotteitaan.

Tiukennettu laki edellyttää valmistajilta logojen poistamista tuotepakkauksista.

Eduskunnan hyväksymän lain tavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta erityisesti nuorten silmissä.

Lue myös:

    Uusimmat