Tuomarivirheestä suomalaistähtien välinen MM-farssi, jonka täydensi sekopäinen dopingteoria – "Suomessa levisi tarina, että Jari Mönkkönen kävi vaihtamassa veret"

Jari Mönkkönen:"Mieli nyt kirkkaana, en anna enää masennukselle sijaa" 12:09
Jari Mönkkönen Tulosruudun viikon vieraana lokakuussa 2017.

Jari Mönkkönen oli uransa kovimmassa iskussa vuonna 2001, mutta Belgian Gentissä järjestetyistä MM-kisoista tuli erikoinen hullunmylly. 

Tuohon aikaan Mönkkönen ja Jani Tanskanen lukeutuivat maailman voimisteluhuippuihin, ja kaksikko oli voittanut arvokisamitaleja rekillä. He olivat ja ovat edelleen erittäin hyviä ystäviä, mutta kilpailuissa lämpimät välit unohdettiin hetkeksi.

Gentin MM-karsinnasta muodostui erikoinen soppa. Tanskaselta hyväksyttiin yksi liike väärin perustein, ja puolustava maailmanmestari sai Mönkköstä enemmän pisteitä. Tanskanen nappasi finaalipaikan karsinnan voittajana, Mönkkönen jäi kymmenenneksi ja ulos finaalista.

– Se oli urani pahin isku. Jos joskus uralla on vituttanut, niin silloin. Minun olisi pitänyt saada sarjallani enemmän pisteitä kuin Janin ja olla finaalissa, Mönkkönen kertaa.

– Flippasin totaalisesti ja ilmoitin joukkueenjohdolle, että en voinut enää olla siellä. Hajosin totaalisesti. Halusin vain lähteä pois. Intin niin kauan, että sain lentoliput ja lähdin Suomeen, vaikka muut jäivät vielä sinne.

Finaaliin selvinneen korealaisurheilijan loukkaantuminen aiheutti kuitenkin käänteen. Nyt Mönkkönen oli ensimmäisellä varasijalla finaaliin, ja kun Tanskanen ilmoitti, että hän haluaa antaa paikkansa vääryyttä kokeneelle Mönkköselle, jo Suomeen ehtinyt voimistelija palasi kisapaikalle Belgiaan.

Pikainen visiitti Suomeen synnytti kotimaassa erikoisia tulkintoja. Hiljattain tapahtunut Lahden MM-kisojen dopingskandaali oli vielä tuoreena ihmisten muistissa.

– Suomessa levisi sellainen tarina, että Mönkkönen kävi Suomessa vaihtamassa veret ja palasi sitten takaisin MM-kisoihin. Eihän se todellakaan niin ollut. Virallisena selvityksenä tarjottiin, että Jari lähti takaisin Suomeen pahojen selkävaivojen takia. Se meni läpi, mutta totuus oli tietysti toisenlainen, muistelee Mönkkösen Sanna-vaimo, joka oli tuolloin Voimisteluliiton tiedotushommissa.

Asianosaiset ovat jälkikäteen sitä mieltä, että tapaus hoidettiin Suomen joukkueen sisällä huonosti. Mönkköstä ei olisi pitänyt päästää etukäteen Suomeen, ja monien mielestä Tanskasen olisi pitänyt olla finaalissa, sillä voimistelu on arvostelulaji.

Tanskanen kuitenkin vetäytyi finaalista rannevammaan vedoten, ja Mönkkönen oli lopulta seitsemäs. Tuomarivirheen tunnustanut Tanskanen harmittelee tapauksessa tehtyjä erheitä, mutta tietää päättäneensä oikein.

– Tekisin edelleen kaiken samalla tavalla. Ei kaduta. Jari ansaitsi sen paikan, vuoden 1999 maailmanmestari summaa.  

Lainaukset ovat Mika Saukkosen kirjoittamasta kirjasta Viimeinen voltti – Jari Mönkkösen tarina (Docendo). Kirja julkaistiin 29. elokuuta. 


Lue myös:

    Uusimmat