Tullin ennakkotilasto: Suomen tuonti ja vienti selvällä kasvu-uralla

Niin Suomen tuonti kuin vientikin ovat selvällä kasvu-uralla, selviää Tullin kesäkuun ennakkotilastosta.

Tavaraviennin arvo oli kesäkuussa lähes 5,1 miljardia euroa, mikä on kaksi prosenttia enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.
Teollisuuskoneiden ja -laitteiden, metallien, kemianteollisuuden tuotteiden, sahatavaran ja henkilöautojen vienti kasvoi.

Ranskaan vietiin lisäksi kaksi lentokonetta, joiden arvoksi tilastoitiin 62 miljoonaa euroa. Alustoimitusten arvo laski jyrkästi viime vuodesta. Tämä johtuu siitä, että viime vuoden kesäkuussa Saksaan vietiin 481 miljoonan euron arvoinen laivatoimitus, mutta tänä vuonna toimitettiin vain yksi laiva. Kyprokselle toimitetun laivan arvo oli noin 100 miljoonaa.

Tammi–kesäkuussa viennin arvo pomppasi 15 prosenttia viime vuotta korkeammaksi.

Malmia, tupakkaa ja metalleja 

Myös tuonnin arvo nousi kesäkuussa. Tavaraa tuotiin hieman yli 5,1 miljardin euron arvosta, mikä on yhdeksän prosenttia enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Kuljetusvälineiden tuonti kasvoi roimasti kesäkuussa, kun muun muassa Ranskasta tuotiin kaksi lentokonetta, arvoltaan noin 275 miljoonaa euroa yhteensä.

Tuonti kasvoi myös muun muassa malmien, tupakkatuotteiden ja metallien saralla. Tuonti laski jonkin verran kesäkuussa teollisuuden koneiden ja esimerkiksi öljyn osalta.
Tammi–kesäkuun tuonnin arvo kasvoi 13 prosenttia vuoden takaisesta.

Vienti tärkeisiin kumppanimaihin kasvoi 

Tullin mukaan Suomen vienti lähes kaikkiin tärkeimpiin kauppakumppanimaihin kasvoi kesäkuussa. Lentokonekaupat Ranskaan syöksivät kasvukäyrän jyrkkään nousuun niin tuonnin kuin vienninkin puolella.

Tuonti Venäjältä, Kiinasta ja Saksasta oli Tullin mukaan kesäkuussa pirteää, mutta Ruotsista, Alankomaista ja Yhdysvalloista tuonti hiipui.
Tammi–kesäkuussa vienti EU-maihin kasvoi 15 prosenttia ja ulkokaupan vienti 14 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Tuonti EU-maista nousi seitsemän prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 24 prosenttia vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Korjattu aiempaa uutista: Tulli korjasi tammi–kesäkuun viennin arvon nousseen 15 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna aiemman 11 prosentin sijaan. Lisäksi Tulli korjasi tammi–kesäkuun EU:n sisäkaupan viennin kasvaneen 15 prosenttia aiemman 9 prosentin sijaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja