Mainos

Tulli: Alkoholi-ilmoitusten valvominen ei onnistu

21:17

Tulli suhtautuu epäilevästi mahdollisuuksiinsa valvoa STM:n ehdottamia, suurien alkoholimäärien tuontiin liittyviä ilmoituksia. Sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut ilmoitusvelvollisuutta yksityishenkilöille, jotka tuovat maahan suuria alkoholimääriä.

Tämän hetkisillä resursseilla ehdotettujen ilmoitusten analysointiin ja valvontaan ei ole mahdollisuutta, sanoo johtaja Jarmo Räikkä tullin ulkomaan kauppa- ja verotusosastolta.

– Jos tällaiseen käytäntöön päädytään, niin meidän täytyy tietenkin selvittää, että miten me tätä velvollisuuttamme voidaan valvoa ja millä resursseilla. Tämänhetkinen henkilökunta ei siihen riitä.

Räikkä epäilee jopa ehdotuksen laillisuutta.

– Koska EU:ssa tavarat saavat liikkua vapaasti maitten välillä, olisi erikoista, jos jollekin tavararyhmälle säädettäisiin pakollinen ilmoitusvelvollisuus. Ihan aluksi pitäisi selvittää, että onko tämä EU-oikeuden mukainen ehdotus.

Valvontaosaston johtajan Leo Nissisen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön arviomuistiossa sanotaan myös, että muutos edellyttää tullivalvonnan tehostamista.

– Tehostaminenhan edellyttää resurssien lisäämistä. Laivoja tulee Tallinnasta Helsinkiin päivittäin aika lailla. Jos alusten saapuessa ei ole yhtään tullitarkastajaa paikalla, niin eihän tämä silloin onnistu.

Nissinen muistuttaa, että tullin henkilökuntaa on viime vuosina vähennetty.

– Valtion tuottavuusohjelman aikana 2009 -2011 tullista vähennettiin lähes sata henkilötyövuotta vuodessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.