STM ehdottaa: Tämän verran alkoholia voit tuoda ilmoittamatta

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa ilmoitusvelvollisuutta yksityishenkilöille, jotka tuovat maahan suuria alkoholimääriä. Ehdotus sisältyy STM:n alkoholilain uudistusta koskevaan arviomuistioon, joka on lähetetty lausunnoille.

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa, että Suomessa otettaisiin käyttöön EU:n jo vuonna 2008 määrittelemät, jäsenmaille vapaaehtoiset rajat ulkomailta tuotaville alkoholimäärille. STM ehdottaa lisäksi, että rajoja suuremmista alkoholimääristä pitäisi tehdä erillinen ilmoitus, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Kari Paaso.

– Rajojen asettaminen on vapaaehtoista. Kun Suomi liittyi EU:hun vuonna 1995, olimme kuin kiltti oppilas ja ajattelimme, että rajoja ei laiteta. Sen takia niitä ei meillä laissa ole, vaikka se olisi mahdollista, Paaso kertoo.

EU velvoittaa, että jokainen voi hakea alkoholijuomia muista maista ilman, että alkoholijuomista tarvitsee maksaa veroja tuontimaassa. Alkoholijuomien pitäisi kuitenkin tulla vain omaan käyttöön.

– Ongelma on se, että tällä hetkellä alkoholia tuodaan talouden harmaalle alueelle. Alkoholia ei siis tuoda pelkästään itselle, vaan sitä myydään esimerkiksi kavereille. Välttämättä ei edes tiedetä, että se on rikollista, sanoo Paaso.

Suuri määrä alkoholia selitettävä vaikkapa syntymäpäivillä

Alkoholilain uudistusta koskevan arviomuistion lausuntoaika päättyy syyskuun lopussa. Lausuntojen yhteenvedon jälkeen alkaa hallituksen esityksen valmistelu.

Jos tämä sosiaali- ja terveysministeriön ehdotus otetaan mukaan uuteen alkoholilakiin, yksityishenkilön on tulevaisuudessa tehtävä ilmoitus, mikäli hän on tuomassa maahan yli 10 litraa väkeviä alkoholijuomia, yli 20 litraa välituotteita , yli 90 litraa viinejä tai yli 110 litraa olutta. (Valmisteverodirektiivi 2008/118/EY 32 artikla)

Ilmoitusvelvollisuus merkitsisi sitä, että hyvin suurista tuontimääristä tulisi ilmoittaa oma-aloitteisesti tullille, joka voisi ilmoitusten avulla arvioida tuonnin luonteen ja toistuvuuden.

– Ajatus tässä on se, että meillä voisi olla laissa nämä EU:n sallimat määrät näille eri juomatyypeille. Jos alkoholia tuodaan yli näitten määrien, niin tuoja joutuu ilmoittamaan erikseen syyn suurelle määrälle. Syy voi olla esimerkiksi 50-vuotispäivät tai jotain vastaavaa, kertoo Paaso.

– Tarkoitus on, että ihmiset tulisivat asiasta tietoisiksi. Jonkunnäköinen vaiva siinä kuitenkin on kertoa, että miksi sitä isoa määrää olleen tuomassa, Paaso lisää.

Lue myös:

    Uusimmat