Usein sanotaan, että pienituloinen ei voi syödä terveellisesti. Valmisruokia saa alle kahden euron, kun taas salaattitarpeista ja kanafileistä saa pulittaa vähintäänkin tuplasti riippuen annosmäärästä.
Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?
– Periaatteessahan kaupasta saa lanttua, perunaa ja porkkanaa halvalla. Osa ihmisistä saattaa jopa julkisissa keskusteluissa sanoa helposti, että osta lanttua, se on halpaa ja terveellistä. Samaan aikaan me tiedeämme monista tutkimuksista, että köyhyys, niukkuus ja siinä eläminen myös verottavat aivoja, kognitiivisia kykyjä ja tapoja toimia, köyhyystutkija Maria Ohisalo sanoi SuomiAreenassa Porissa.
Ruuan hinnalla on suuri merkitys valintoja tehdessä, mutta yhtä aikaa pienituloisen on otettava huomioon elämän iso kuva ja kuormittavuus. Pennin venyttäminen on raastavaa, eikä siinä tilassa olevan ole helppo miettiä terveellisempää ja eettisempää vaihtoehtoa euron mikropitsalle.
Ohisalon mukaan me elämmekin erilaisissa todellisuuksissa, jotka voivat olla hyvin kaukana toisistaan.
– Voi olla, että parempituloinen ihminen ei ole koskaan joutunut laskemaan senttejään ruokaan. Osalle tämä taas on arkipäivää hyvin vahvasti.
Hän toivoisikin ihmisiltä enemmän empatiakykyä ja ymmärrystä.
– Paikoin ruoan hinta on noussut vahvasti viime vuosina. Toki siihen on vaikuttanut vahvasti myös maailman markkinahintojen nousu ja teollisuuden katteiden nousu. Kyllä meillä on siinä tekemistä, että ruoka saataisiin kohtuuhintaiseksi, Ohisalo jatkaa.
"Tulevaisuudessa perinteinen ruokakauppa poistuu"
Niin ikään SuomiAreenassa puhunut tulevaisuuden tutkija on osittain samoilla linjoilla Ohisalon ajatusten kanssa.
