Tutkimus paljasti vuosien hyväksikäytön Saksan katolisessa kirkossa – tuhansia lapsia uhreina, hyväksikäyttäjiä suojeltu

Saksassa katolisen kirkon papit ovat tuoreen raportin mukaan käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen tuhansia lapsia kymmenien vuosien ajan. Asiasta kertoo Der Spiegel -lehti, joka on saanut käsiinsä tiivistelmän raportista.

Raportin mukaan ainakin 1670 pappia on vuosina 1946–2004 syyllistynyt hyväksikäyttöön. Seksuaalisen hyväksikäytön uhreja oli taas vuosina 1946–2014 yhteensä 3 677.

Tutkimuksen mukaan uhreista yli puolet oli rikoksen tekohetkellä enintään 13-vuotiaita. Joka kuudes tapaus oli jonkinlainen raiskaus. Kolme neljäsosaa uhreista tunsi hyväksikäyttäjänsä kirkollisen tai sielunhoidollisen yhteyden kautta.

Tutkijoiden mukaan tapauksia on todellisuudessa enemmän kuin niitä on tullut ilmi. Hyväksikäyttöä on tapahtunut myös tarkastelujakson jälkeen.

Tutkimus paljastaa lisäksi sen, että katolinen kirkko on piilotellut tai peitellyt kiinni jääneiden pappien henkilöllisyyksiä.

Se on muun muassa siirtänyt hyväksikäytöstä kiinni jääneitä pappeja toisiin seurakuntiin kertomatta siirron syytä tai tuhonnut hyväksikäyttöön liittyvien asiakirjojen tietoja. Der Spiegel kertoo, että ainoastaan kolmannes papeista oli joutunut syytetyksi hyväksikäytöstä ja ani harvoin heitä siitä lopulta rangaistiin.

Raportin on tehnyt Mannheimin, Heidelnbergin ja Giessenin yliopistot. Tutkijat kävivät läpi 38 000 asiakirjaa 27 hiippakunnasta. Tutkimus kesti 4,5 vuotta. Tutkimuksen on tilannut Saksain piispainkokous. Kardinaali, arkkipiispa Reinhard Marx esittelee sen 25. syyskuuta.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat