Mainos

Tukholmaa piinannut "Lasermies" oikeuteen 25 vuoden takaisesta murhasta, uhri keskitysleireiltä selvinnyt nainen: "Hän ei koskaan kieltänyt sitä"

Frankfurtissa alkoi eilen erikoinen oikeudenkäynti 25 vuotta vanhasta murhatapauksesta. Syytettynä istuu John Ausonius, lasermies.

Aftonbladetin mukaan lasermiestä syytetään tuolloin 68-vuotiaan Blanka Zmigrodin murhasta. Juutalainen Zmigrod oli selvinnyt usealta keskitysleiriltä.

Ausonius sai lisänimen "Lasermannen terrorisoituaan Tukholmaa puolen vuoden ajan 1991-1992. Tuona aikana hän ampui 11:tä ulkomaalaistaustaista henkilöä. Ausoniuksen uhreista yksi kuoli ja 10 muuta loukkaantui vakavasti.

Ausonius käytti kiväärissään lasertähtäintä. Sen vuoksi hän sai ruotsalaismedialta lasermies-lempinimen.

Ausonius kiisti heti oikeudenkäynnin aluksi syyllisyytensä. Zmigrod ammuttiin kadulle Frankfurtissa 1992. Surmaaja ajoi polkupyörällä hänen viereensä ja ampui häntä päähän.

”Voi olla hän”

Aftonbladet haastatteli juttuunsa Ausoniuksesta kirjan tehnyttä ruotsalaistoimittaja Gellert Tamasia. Tamasin mukaan on paljon viitteitä siitä, että Ausonius voisi olla syyllinen.

Tuoreessa surmatusta Balanka Zmigrodista kertovassa dokumentissa tuodaan esiin se, että Ausonius kävi vuonna 1992 pakomatkallaan ravintolassa, jossa Zmigrod oli naulakkovahtimestarina. Ausonius oli myös kovaan ääneen syyttänyt naista kalenterinsa varastamisesta.

Tamas on haastatellut elinkautistaan istuvaa lasermiestä useasti.

– Hän on tunnustanut kaiken muun. Mutta kun kysyin Blankasta, hän oli hetken hiljaa ja sanoi: ”Sinun täytyy ymmärtää, että minulla ei ole mitään halua joutua vaikeuksiin Saksan oikeuslaitoksen kanssa.” Hän ei koskaan kieltänyt murhaa, Tamas kertoo.

Uusnatsitutkinta

Aftonbladetin mukaan Saksan viranomaiset kiinnostuivat Ausoniuksesta, kun maassa paljastui uusnatsijärjestö NSU:n jäljiltä yhdeksän maahanmuuttajan ja yhden poliisin murhat. Kun järjestön tekojen karmeus tuli ilmi 2011, Saksan turvallisuusviranomaiset ryhtyivät tutkimaan Ausoniuksen mahdollisia yhteyksiä NSU:hun.

John Ausonius ampui maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, mutta oli itsekin taustaltaan ulkomaalainen. Hänen äitinsä oli saksalainen ja isänsä sveitsiläinen. Hän puhui täydellistä saksaa ja kävi Tukholmassa saksalaista koulua. Hän oli ristimänimeltään Wolfgang Zaugg.

On arveltu, että lasermies käänsi vihansa maahanmuuttaja kohtaan jouduttuaan itse kiusatuksi koulussa tummuutensa vuoksi.

Lasermies-kirjailija Tamas summaa Saksassa alkaneen oikeudenkäynnin Aftonbladetille.

– Moni asia puhuu sen puolesta, että Ausonius murhasi Blankan. Hän uhkaili tätä, hänellä oli ase ja ammuksia, poliisin havainnekuva murhaajasta muistuttaa Ausoniusta. Mies, joka murhasi hänet, varasti hänen laukkunsa. Voi olla, että Ausonius tutki kassin ja huomasi, että kadonnut kalenteri ei ollut siellä. Sen vuoksi hän osti seuraavana päivänä uuden lentokentältä, Tamas sanoo.

Blanka Zmigrod oli selvinnyt neljältä keskitysleiriltä. Myös Auschwitzistä.

Ausonius on useasti anonut mahdollisuutta päästä vapaalle jalalle.

Ausoniuksen oikeusjutun uusimmista käänteistä kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.