Mainos

Trumpin rukousaamiaiselle osallistuva kansanedustaja: Tapahtuman merkitystä ei ymmärretä Suomessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja USA:n kongressin järjestämälle perinteiselle rukousaamiaiselle osallistuu tänään myös lukuisia suomalaisvaikuttajia.

Valtion ylimmästä johdosta rukousaamiaiselle on kutsuttu ulkoministeri Timo Soini (ps). Rukousaamiainen on osa Soinin nelipäiväistä vierailua Washingtoniin.

Eduskunnasta lisäksi kansanedustajat Laura Huhtasaari (ps) ja Antero Laukkanen (kd) osallistuvat tapahtumaan. 

Rukousaamiaiselle jo 18. kertaa

Laukkanen on suomalaisjoukon rukousaamiaisveteraani: hän on osallistunut rukousaamiaiselle tätä ennen jo 17 kertaa.

Ensimmäisen kutsunsa kristillisten kansanedustaja sai vuonna 1998 Bill Clintonin kaudella. Laukkanen toimi tuolloin avustajana eduskunnassa ja järjesti kansanedustajien hartaustilaisuuksia. Samoihin aikoihin eduskunnassa vieraili ryhmä amerikkalaisia kongressiedustajia, jotka ohjattiin Laukkasen puheille. Siitä lähtien hän on saanut kutsun tapahtumaan.

Laukkanen on todennut Helsingin Sanomissa, että rukousaamiainen on tärkeämpi tapahtuma kuin YK:n yleiskokous. Hänen mukaansa Suomessa ei oikein ymmärretäkään kolmipäiväisen rukousaamiaistapaamisen merkitystä.

– Tapahtuma alkaa keskiviikkona ja jatkuu perjantaihin. Rukousaamiainen on torstaina. Tapahtuman yhteyteen on järjestetty erilaisia maanosittain kohdennettuja seminaareja ja kokouksia; oma tapaamisensa on esimerkiksi Pohjoismaille ja Baltian maille. Paikalla on poliitikkoja ja liikemiehiä, eikä missään maailmassa tällä tavalla pysty tapaamaan niin palon ihmisiä kuin tässä kolmen päivän aikana. Tapaamisesta on erittäin merkittävää hyötyä, Laukkanen toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

Tapahtuman parasta antia ovat Laukkasen mukaan pohdinnat siitä, miten "kristinuskon ydinsanoma voisi rohkaista kaikkia kansakuntia yhteisymmärryksen ja keskinäiseen yhteyteen".

– Siinä mielessä Trumpin aika voimakkaat ulostulot esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä ovat poikkeuksellisia, että tapahtuman luonne on aika pitkälti yhteyden rakentaminen. Varmaan moni miettii myös sitä, miten hänen oma uskonsa – jos sitä on – näkyy. Kaikissa presidenttien puheissa on tähän mennessä ollut kansakuntaa rohkaiseva ja syvällinen ote. Trumpin kohdalla puheen sisältö on suuri arvoitus.

”On rohkaisevaa, että voi olla avoimesti kristitty ja silti vaikuttaja”

Laukkanen kertoo, että hän on saanut rukousaamiaisilla monia hyviä ystäviä.

– Tapahtuman merkittävin asia on verkostoituminen. Itse odotan maailman huippuvaikuttajien tapaamista ja niiden kollegoiden tapaamista, jotka ovat poliittisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavilla huippupaikoilla, mutta avoimesti tunnustavat uskoa. On itselle rohkaiseva asia, että on ihan luonnollista olla kristitty ja silti olla vaikuttaja.

Laukkanen kertoo, että kukaan rukousaamiaiselle osallistuvista suomalaisista kansanedustajista ei käytä matkaan julkisia varoja.

– Timo Soini ulkoministerinä on yhdistänyt rukousaamiaiseen erilaisia ulkopoliittisia tapaamisia, eli on aivan luonnollista, että niihin käytetään valion varoja. Tuskin kukaan ministeri matkustaa työmatkoja omilla rahoillaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.