Trump toistelee "koronalääkkeensä" nimeä kuin papukaija ja suosittelee sitä koronan hoitoon – nyt lääkkeen myynti on tuplaantunut Yhdysvalloissa

5:29
Presidentti Trump vieraili valtavalla maskitehtaalla – hallinnon ohjeistuksista huolimatta ei suojautunut taaskaan itse maskilla

Yhdysvaltain lääkeviranomaiset ovat presidentin möläytysten edessä voimattomia, mutta lääketeollisuus käärii messeviä voittoja Trumpin hehkutuksesta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistuvasti suositellut malarialääkettä koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin hoitoon ja kehottanut amerikkalaisia "kokeilemaan sitä", kuten hän itse tekee.

Kyse on hydroksiklorokiinista, joka on vuosikymmeniä vanha lääkeaine. lääkkeen myynnin tuplaantuneen maaliskuussa verrattuna viime vuoden maaliskuuhun.

Tieto pohjautuu tuoreeseen markkinatutkimukseen, jossa tarkastellaan lääkemääräyksiä. Lääkkeen myynti on kasvanut 50 miljoonalla dollarilla. Viime vuoden maaliskuussa reseptejä määrättiin 460 000, mutta tänä vuonna 830 000 kappaletta.

Viranomaiset torppaavat

Samalla Trumpin oman hallinnon asiantuntijat ovat joutuneet tuppuuttelemaan presidentin lääkeinnostusta ja sanoneet, ettei lääke ei sovellu koronaviruspotilaille eikä sen turvallisuudesta ole takuita.

Myös Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA on varoittanut, ettei ihmisten pitäisi aloittaa omatoimista hydroksiklorokiinihoitoa koronalta suojautumiseen.

Viraston suosituksen mukaan lääkettä tulee käyttää ainoastaan malarianestoon sekä nivelreuman hoitoon.

Viraston mukaan hydroksiklorokiinia ottaneet koronapotilaat ovat saaneet esimerkiksi sydänoireita, kuten rytmihäiriöitä. Viranomaiset ovat olleet huolissaan myös siitä, että lääkkeestä voi tulla pula, kun ihmiset hamstraavat sitä presidentin esimerkin mukaisesti.

Samalla lääkettä oikeasti tarvitsevat saattavat jäädä ilman.

Kuolematilastojen ykkönen

Yhdysvalloissa on kuollut Johns Hopkinsin yliopiston laskelmien mukaan koronavirukseen yli 97 600 ihmistä. Worldometer-tilastosivun mukaan kuolemia on jo yli 99 000.

Yhdysvallat on kuolinluvuissa maailman selkeä ykkönen.

Viimeisimpänä reaktionaan Yhdysvallat on asettanut matkustuskiellon Brasiliasta tuleville torjuakseen koronaviruksen leviämisestä. Ulkomaiden kansalaiset, jotka ovat olleet Brasiliassa 14 vuorokauden sisällä, eivät enää pääse Yhdysvaltoihin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja