Trump loisti poissaolollaan, mutta ex-presidentit Obama, Bush ja Clinton lähettivät Bidenille toiveikkaat terveiset: "Olen iloinen, että sinä olet siellä"

Joe Biden korosti puheessaan: lupaa olla kaikkien amerikkaisten presidentti 0:57
Joe Biden korosti puheessaan: lupaa olla kaikkien amerikkalaisten presidentti

Yhdysvaltain entiset presidentit Barack Obama, George W. Bush sekä Bill Clinton toivottivat Joe Bidenille onnea ja menestystä maan 46. presidenttinä, sekä korostivat Yhdysvaltain yhtenäisyyttä.

Vaikka Donald Trump jättikin osallistumatta Bidenin virkaanastujaisiin, oli juhlallisuuksissa kuitenkin mukana maan aiempia presidenttejä. Obama, Bush ja Clinton lähettivät Bidenille videoterveisensä, jotka näytettiin osana koko kansalle esitettyä Celebrating America -tv-ohjelmaa.

– Uskon, että se, että me kolme seisomme täällä puhumassa rauhanomaisesta vallansiirrosta, kertoo maamme institutionaalisesta koskemattomuudesta, republikaanien Bush sanoi videolla.

– Yhdysvallat on antelias maa, ihmiset ovat hyväsydämisiä. Me kaikki kolme olemme onnekkaita, kun olemme saaneet olla tämän maan presidenttejä.

Hän jatkoi toivottamalla menestystä Bidenille.

– Sinun menestyksesi on tämän maan menestystä. Jumalan siunausta.

Obama, joka on demokraatti, korosti sitä, että täytyy kuunnella myös heitä, joiden kanssa ei ole asioista samaa mieltä.

– Yksi hienoimmista muistoista omista virkaanastujaisistani oli se arvokkuus ja vieraanvaraisuus, jota presidentti Bush osoitti minulle ja Laura Bush Michellelle, Obama sanoi.

– Se oli muistutus siitä, että meillä voi olla koviakin erimielisyyksiä, mutta voimme silti tunnustaa toistemme ihmisyyden ja siitä, että meillä on enemmän yhteistä kuin sitä, mikä meidät erottaa.

Clinton puolestaan totesi omassa puheenvuorossaan, että Yhdysvallat ovat ”valmiita marssimaan” Bidenin kanssa ja kutsui näitä tulevia aikoja maalle jännittäviksi.

– Olen iloinen, että sinä olet siellä. Ja toivotan sinulle kaikkea hyvää, demokraatteihin kuuluva Clinton sanoi.

– Olet puhunut puolestamme tänään. Nyt sinä johdat puolestamme.

Trump ei osallistunut mihinkään vallanvaihtoseremonioihin, mutta Bidenin mukaan Trump jätti hänelle "hyvin anteliaan" kirjeen presidentin virkahuoneeseen.

Bidenin mukaan kirje on yksityinen eikä hän puhu siitä ennen kuin hän on puhunut Trumpin kanssa.

Perinteiden mukaan väistyvä presidentti jättää kirjeen seuraajalleen presidentin virkahuoneeseen.

Lue myös:

    Uusimmat