Joe Biden on virallisesti Yhdysvaltain presidentti – näin historiallinen virkaanastujaispäivä sujui

Tältä näyttivät Joe Bidenin ensimmäiset hetket työhuoneessaan Oval Officessa 3:05
Biden allekirjoitti ensimmäisenä päivänään 17 virallista määräystä.

Joe Biden on vannonut virkavalansa ja on nyt virallisesti Yhdysvaltain presidentti. 

Yhdysvalloissa valta siirtyi tänään Donald Trumpin republikaaneilta Joe Bidenin johtamille demokraateille, kun 78-vuotias Biden vihittiin presidentiksi.

Biden vannoi virkavalansa Washingtonissa kongressirakennuksen portailla puoliltapäivin paikallista aikaa eli Suomen aikaa kello 19.

Biden vannoi valan noin kymmenen minuuttia ennen puolta päivää. 

23.21: MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeennvaihtaja Mari Karppinen kommentoi Kymmenen uutisissa Bidenin ensimmäistä työpäivää presidenttinä. Juttu luettavissa täältä.

19.57: Bidenin hallituksessa on historiallisia valintoja. Hallituksessa valkoisia ei-latinotaustaisia miehiä on yhteensä kahdeksan. Heistä liikenneministeriehdokas Pete Buttigieg tekee historiaa olemalla ensimmäinen avoimesti homoseksuaali ministeri.

Entisestä keskuspankin pääjohtajasta Janet Yellenistä tulee puolestaan ensimmäinen nainen valtiovarainministerinä ja Lloyd Austinista ensimmäinen musta puolustusministeri.

Alejandro Mayorkas on ensimmäinen latino kotimaan turvallisuudesta vastaavana ministerinä, ja sisäministeriehdokas Deb Haalandista tulee ensimmäinen Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluva ministeri.

19.56: Bidenin hallitus alkoi muodostua heti tuoreen presidentin ensimmäisenä työpäivänä.
Jos varapresidentti Kamala Harrisia ei lasketa mukaan, Bidenin hallituksessa on 15 ministerin ohella yhdeksän muuta pestiä, jotka luokitellaan ministeritasoiseksi.

Hallituksessa on 13 miestä ja 11 naista, mikä on tasaisin jakauma maan historiassa. Hallituksen jäsenistä 12 taas edustaa jotakin etnistä vähemmistöä.

11.15: Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin odotetaan julkistavan tänään hallintonsa suunnitelmat koronaviruskriisin taltuttamiseksi. Lue lisää täältä.

08.59: Yhdysvaltain entiset presidentit Barack Obama, George W. Bush sekä Bill Clinton toivottivat Joe Bidenille onnea ja menestystä maan 46. presidenttinä, sekä korostivat Yhdysvaltain yhtenäisyyttä. Lue lisää täältä.

07.23: Joe Bidenin virkaanastujaispäivä sujui ongelmitta, vaikka virkaanastujaisten alla nousi huolia seremonian turvallisuudesta. Washingtonissa vuorokauden vaihtumiseen mennessä ei ollut havaittu levottomuuksia. 

07.20: Maan ensimmäisen naisen Jill Bidenin virallisella FLOTUS-Twitter-tilillä julkaistiin Suomen aikaa torstaina alkuyöstä lyhyt videopätkä, jossa Biden esiintyy aviomiehensä presidentti Joe Bidenin kanssa.

– Kiitos uskostanne johonkin meitä kaikkia suurempaan: että voimme rakentaa paremman maailman, koska teemme sen yhdessä, tilillä julkaistussa tviitissä kirjoitettiin.

06.17: Yhdysvaltain 46. presidentin Joe Bidenin virkaanastujaispäivä päättyi näyttävään ilotulitukseen. Tuore presidenttipari ihaili ilotulituksia Valkoisen talon parvekkeelta. Lue lisää täältä.

05.03: Bidenin virkaanastujaispäivä näytti sujuneen ongelmitta, vaikka virkaanastujaisten alla nousi huolia seremonian turvallisuudesta. Washingtonissa paikallista aikaa iltakymmeneen mennessä ei ollut havaittu levottomuuksia.

04.23: Celebrating America -nimisessä ohjelmassa muistetaan myös muun muassa koronaepidemian etulinjassa taistelevia terveydenhuollon työntekijöitä ja opettajia. Konsertissa ovat esiintyneet jo esimerkiksi Jon Bon Jovi ja Justin Timberlake.

03.56: "En ole koskaan ollut näin optimistinen Amerikasta" Biden lausui kansanjuhlassa. 

03.30: Virkaanastujaisten kansanjuhlan aloitti Bruce Springsteen kappaleella Land of Hope and Dreams. Tom Hanks juontaa. 

02.45: Biden sanoi, että ei kerro Trumpin kirjeen sisällöstä, ennen kuin on puhunut edeltäjänsä kanssa. Biden sanoi kirjettä jalomieliseksi. Valkoisen talon tiedotustilaisuuden perusteella, mitään virallista puhelua kahden presidentin välille ei ole sovittu. 

Valkoinen talo järjestää tästä eteenpäin tiedotustilaisuuksia maanantaista perjantaihin. 

02.43: Biden kumosi Trumpin asettaman matkustuskiellon, joka kohdistui tiettyihin muslimienemmistöisiin valtioihin. Biden myös lopetti rahoituksen edeltäjänsä kiistellylle Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle raja-aidalle. Koronatoimien osalta tuore presidentti nimitti rokotusten jakamisesta vastaavan koronaviruskoordinaattorin ja jatkoi häätökieltoa, joka on estänyt sen, että miljoonat ihmiset menettäisivät asuntonsa koronapandemian keskellä.

02.26: Bidenit ovat erottaneet Trumpin aikaisen Valkoisen talon vahtimestarin. 

02.32: Ilmastoasiat ja Yhdyvaltain kasvihuonekaasujen vähentäminen ovat yksi Bidenin neljästä tärkeimmästä tavoitteesta. Lehdistösihteerin mukaan keskeinen asia tällä hetkellä on myös voittaa amerikkalaisten luottamus takaisin. 

02.30: Lehdistösihteerin mukaan Biden oli rauhallinen ja onnellinen astuessaan Valkoiseen taloon ja toimistoonsa Oval Officeen. Hän totesi "tulleensa kotiin".

02.25:Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa korostuu useaan kertaan amerikkalaisten turvallisuuden takaaminen, joka on presidentti Bidenin tärkeimpiä tehtäviä. 

02.20: Bidenin ensimmäinen puhelu toisen maan johtajalle on puhelu Kanadan pääministerille Justin Trudeaulle perjantaina. 

02.09: Anthony Fauci osallistuu jo huomenna WHO:n kokoukseen koronaviruksesta. 

02.07: Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki aloitti juuri Bidenin hallinnon ensimmäisen tiedotustilaisuuden. Hän sanoi heti alkuun, että "totuus tuodaan takaisin Valkoisen talon lehdistöhuoneeseen".

02.00: Yhdysvalloissa ensimmäinen tuoreen presidentin Joe Bidenin ministeriehdokkaista on saanut senaatin hyväksynnän, kertoo uutistoimisto AFP. Ensimmäisenä senaatin aamenen sai kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines.

01.32: Biden sanoo puhuessaan Valkoisen talon henkilökunnalle, että hän erottaa heidät välittömästi, jos he eivät kohtele toisiaan kunnioittavasti. 

00.40: Senaattori Mitch McConnell kertoo odottavansa yhteistyötä Bidenin kanssa innolla. 

00.35: Joe Biden on allekirjoittanut ensimmäisiä virallisia määräyksiään presidenttinä. Tuore presidentti allekirjoitti päätöksiä muun muassa USA:n palaamisesta Pariisin ilmastosopimuksen ja Maailman terveysjärjestö WHO:n riveihin.

00.14: Biden: "Trump kirjoitti hyvin jalomielisen kirjeen. Se oli yksityinen, joten en kerro siitä enempää, ennen kuin puhun hänen kanssaan. Mutta se oli jalomielinen."

00.11: 33-vuotiaasta Jon Ossofista tuli juuri nuorin senaattori ja nuorin demokraattisenaattori sitten Bidenin, joka astui senaattiin 30-vuotiaana. 

Kello 00.06: Valkoinen talo järjestää jo tänään ensimmäisen uuden hallinnon tiedotustilaisuuden. 

Kello 23.53: Yhdysvalloissa Wall Streetin kolme keskeistä indeksiä sulkeutuivat uusille ennätystasoille sen jälkeen, kun uusi presidentti Joe Biden vannoi virkavalansa.

Kello 23.51:  Biden on saapunut Oval Officeen. Harris on kongressissa kuulemassa kolmen uuden senaattorin virkavaloja. Demokraatit ovat nyt vallassa senaatissa. 

Kello 23.43: Varapresidentti Kamala Harris on saapunut Valkoisen talon maaperälle ensimmäistä kertaa varapresidenttinä. Presidentti Joe Bidenia odottaa Donald Trumpin jättämä kirje Oval Officessa. Presidentti jättää aina kirjeen seuraajalleen. 

Kello 23.39: Väistyvä presidentti Donald Trump kertoi palaavansa "muodossa tai toisessa" – tutkija Jani Kokko arvioi Trumpin tulevia aikeita ja Joe Bidenin ensiaskeleita presidenttinä Kymmenen uutisissa. Katso alta olevasta videosta, mitä Kokko tulevasta arvioi.

Väistyvä presidentti Donald Trump kertoi palaavansa"muodossa tai toisessa"– tutkija Jani Kokko arvioi Trumpin tulevia aikeita ja Joe Bidenin ensiaskeleita presidenttinä 7:17

Kello 23.28: Kuningatar Elisabet on lähettänyt yksityisen onnitteluviestin Joe Bidenille, uutisoi CNN.  

Kello 23.14: Yhdysvaltain tuore presidentti Joe Biden on saapunut Valkoiseen taloon puolisonsa Jill Bidenin kanssa. Biden nousi autostaan virkaanastujaisparaatinsa päätteeksi ja käveli perheensä kanssa lyhyen matkan Valkoisen talon pihalle.

Biden meni Valkoiseen taloon nyt ensimmäistä kertaa presidentinvaalien voittonsa jälkeen. Tavallisesti väistyvä presidentti on kutsunut vaalien jälkeen seuraajansa tapaamiseen Valkoiseen taloon, mutta Donald Trump poikkesi tästä perinteestä.

Trump on kuitenkin jättänyt perinteiden mukaisesti Bidenille kirjeen.

Varapresidentti Kamala Harris saapui Valkoiseen taloon Bidenin jälkeen. 

21.35: Biden laskee seppeleen Arlingtonin sotilashautausmaalle yhdessä entisten presidenttien Obaman, Clintonin ja Bushin kanssa. 

BIden matkusti autossa, jonka rekisterikilvissä on numero 46. 

20.42: Entinen senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnel luovuttaa lipun varapresidentti Harrisille. 

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi puolestaan presidentti Bidenille. 

20.41: Ohimarssi on perinne, joka ilmentää rauhanomaista vallansiirtoa uudelle ylipäällikölle. 

20.40: Ennen ohimarssia presidenttiparille luovutetaan lahjoja, muun muassa maalaus ja lasiset vaasit.

20.36: Biden on allekirjoittanut ensimmäisiä asiakirjoja presidenttinä. Seuraavaksi hän menee seuraamaan sotilaiden ohimarssia.

20.33: Virkaanastujaisissa on ihastuttanut kuva, jossa entinen varapresidentti Mike Pence ojensi Lady Gagalle kultaisen mikrofonin. 

19.59: Useat maailmanjohtajat ovat onnitelleet Bidenia ja Harrisia. Joukossa muun muassa Britannian pääministeri Boris Johnson.

19.56: Myös Valkoisen talon nettisivut vaihtoivat ulkonäköä vallanvaihdon myötä. 

19.41: Biden on twiitannut ensimmäistä kertaa presidenttinä.

Biden kirjoittaa, että tässä kriisissä ei ole aikaa hukattavana. Hän aikoo jo tänään suunnata työhuoneeseensa.

19.36: Katso Joe Bidenin koko virkaanastujaispuhe. 

19.35: Katso Lady Gagan tulkinta Yhdysvaltain kansallislaulusta. 

Lady Gaga lauloi Yhdysvaltain kansallislaulun Joe Bidenin virkaanastujaisissa – katso upea esitys videolta 2:04

19.32: Joe Biden ja Kamala Harris puolisoineen poistuvat lavalta. Vieraat antavat aplodit. 

19.25: Pastori Sylvester Beaman lukee siunauksen. 

– Tehdään ystäviä vihollisista, hän lausuu. 

19.19: Runoilija Amanda Gorman esiintyy.

Hän kertoo, että nyt musta nainen voi haaveilla pääsevänsä presidentiksi. 

19.18: Kamala Harris twiittaa olevansa valmis palvelemaan. 

19.16: Muusikko Garth Brooks laulaa kappaleen Amazing Grace. 

19.14: Jumala siunatkoon Amerikkaa ja amerikkalaisia, Biden päättää.

19.13: Presidentin virallinen Twitter-tili on siirtynyt Bidenin haltuun.

19.11: Jumalan ja kaikkien edessä vannoin valan. Puolustan kaikkia amerikkalaisia, Biden vannoo. 

19.10: Nyt meidät testataan, sanoo Biden. On paljon tehtävää, hän sanoo. 

19.09: Biden pyytää hiljaista hetkeä koronan uhreille. Heitä on ollut noin 400 000 Yhdysvalloissa.  

19.08: Kohdataan koronapandemia yhdessä. Pääsemme tämän yli yhdessä, Biden korostaa. 

– Maailma katsoo tätä. Amerikka on vahva. 

Biden kertoo, että Yhdysvallat on kumppani rauhaan. 

19.05: Biden: Meidän pitää astua toisten ihmisten saappaisiin. 

Biden yrittää yhdistää kansaa. 

19.02: Älkää kertoko minulle, että asiat eivät voi muuttua, Biden viittaa Kamala Harrisin historialliseen varapresidenttiyteen.

Biden kiitää kampanjaansa osallistuneita ja kertoo muiden kampanjalle. 

– Olen presidentti kaikille amerikkalaisille.  

19.01: Aloitetaan puhtaalta pöydältä, Biden sanoo.

– Meidän on oltava erilaisia ja parempia. Amerikka on parempi kuin tämä.  

18.59: Biden muistuttaa, että Amerikan matka tähän saakka on ollut taistelua. Mutta nyt kansa voi tulla yhteen. 

– Yhteisöllisyys on tie eteenpäin. Jos teemme niin, emme epäonnistu. 

18.58: Sauli Niinistö kutsuu Joe Bidenia presidentiksi ensimmäistä kertaa. 

18.56: Bidenin mukaan Amerikassa on paljon palautettavaa silti. Hän myös muistuttaa, että koronapandemia on edelleen päällä. 

– Voitamme kotimaisen terrorismin, hän kertoo. 

18.54: Joe Biden pitää puheensa. Hän muistuttaa, että demokratia on nyt toteutunut. 

– Tämä on Amerikan päivä, tämä on demokratian päivä, tämä on toivon päivä, hän aloitti. 

18.48: Joe Biden vannoo virkavalansa. Hänen vaimonsa pitää kädessään paksua raamattua. 

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts otti valan vastaan.

18.46: Jennifer Lopezin vuoro esiintyä.

18.42: Kamala Harris on vannonut virkavalansa. Hänestä tuli maan historian ensimmäinen naisvarapresidentti.

Hän vannoi valan korkeimman oikeuden tuomarille Sonia Sotomayorille

18.40: Palopäällikkö Andrea Hall otti vastaan uskollisuusvakuutuksen lipulle. 

18.36: Artisti Lady Gaga lauloi maan kansallislaulun. Merijalkaväen sotilaat säestivät.

18.35: Lippuparaati kulkee juhlapaikalla. 

18.31: Juhlaväki rukoilee yhdessä isä Leo O'Donovanin johdolla. Hän vaihtaa rukouksen jälkeen muutaman sanan Joe Bidenin kanssa. 

18.30: Bluntin mukaan nyt on aika yhdistyä, ei jakautua.

18.25: Missourin senaattoriRoy Bluntpuhuu seuraavaksi. Hän kiittelee virkaanastujaisten järjestelyjä.

Hän myös muistuttaa perustuslain merkityksestä. Biden nyökyttelee puheen aikana. 

Molemmat senaattorit ovat kuuluneet virkaanastujaiskomiteaan. 

18.23: Minnesotan senaattori Amy Klobuchar aloittaa virkaanastujaiset puheella.

Hän muisteli muun muassa loppiaisen hyökkäystä Capitoliin. Hän toteaa, että Amerikka menee kuitenkin aina eteenpäin. 

18.18: Joe Biden astuu esiin kongressitalosta vaimonsa Jill Bidenin kanssa. Pariskunta näyttää iloiselta.

18.10: Kamala Harris saapuu lavalle. Juhlaväki nousee seisomaan. Hän vannoo kohta valansa ja hänestä tulee ensimmäinen nainen varapresidenttinä.

18.08: Trumpin kone on laskeutunut Floridaan samalla, kun virkaanastujaiset ovat varsinaisesti alkamassa.

18.00: Joe Biden kirjoitti Twitterissä avoimen rakkaudentunnustuksen Jill-vaimolleen. 

17.55: Harrisin ja Bidenin perheenjäseniä alkaa saapua lavalle.

17.49: Seuraavaksi entiset presidentit astelevat estradille. 

17.43: Senaattorit ovat marssineet ulos kongressitalosta juhlapaikalle.

17.31: Väistyvä varapresidentti Mike Pence on myös saapunut paikalle.

17.28: Biden ja Harris puolisoineen saapuvat kongressitalon ympäristöön.

17.24: Korkeimassa oikeudessa on pommiuhka, kertoo CNN.

CNN:n mukaan talon luona on ollut viime hetkinä enemmän kansalliskaartin joukkoja. 

Korkein oikeus sijaitsee noin kilometrin päästä kongressitalolta, jossa virkaanastujaiset pidetään.

OIkaistu klo 17.35: Korkeinta oikeutta ei evakuoitu uhan vuoksi, kuten aiemmin kerrottiin.

17.19: Noin kymmenen minuutin kuluttua tulevan presidentin Joe Bidenin ja tulevan varapresidentin Kamalla Harrisin odotetaan saapuvan paikalle.

17.17:Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama ja hänen puolisonsa Michelle Obama ovat saapuneet Washingtonin kongressirakennukseen Joe Bidenin virkaanastujaisia varten.

Obaman lisäksi virkaanastujaistilaisuuteen osallistuvat entisistä presidenteistä Bill Clinton ja George W. Bush. Väistyvä presidentti Donald Trump ei osallistu tilaisuuteen.

17.05: Messu on päättynyt ja väki on tullut sieltä ulos.

16.58: Entinen presidentti Barack Obama tviittasi tulevalle presidentille Joe Bidenille. 

– Tämä on aikasi, Obama kirjoitti. 

Biden oli Obaman varapresidentti. 

16.40: Lähes kaikki on valmista virkaanastujaisia ja Bidenin puhetta varten, kertoo BBC.

Vain pieniä tarkistuksia tehdään raskaasti vartioidulla juhlapaikalla.

BBC:n mukaan Bidenin odotetaan puhuvan noin 20 minuuttia virkaanastujaispuheessaan.  

16.37: Joe ja Jill Biden ovat parhaillaan messussa Washingtonissa. Mukana messussa on ollut myös kongressin johtajia, kuten republikaanien Mitch McConnel ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi

16.23: Joe Biden kirjoitti Twitteriin uuden päivän alkavan Yhdysvalloissa. 

16.22: Myös Melania Trump on jättänyt viestin tulevalle ensimmäiselle naiselle Jill Bidenille, raportoi CNN. Viestin sisältö ei ole tiedossa. 

16.07: Veikö Trump ydinasesalkut mukanaan?

Paikalta kuvatulta Reutersin videomateriaalilta on nähtävissä, kuinka presidentin mukaan helikopteriin kannettiin kahta painavan näköistä nahkalaukkua armeijan upseerin toimesta.

Mukana kulkeneet laukut ovat mitä ilmeisimmin presidentin mukana kulkevat ydinasesalkut, jotka sisältävät välineistön, jolla voidaan käynnistää ydinaseiden laukaisemisen komentoketju.

16.04: Trump jätti viestin seuraajalleen Joe Bidenille Valkoiseen taloon, kertoo CNN ja Bloomberg. Viestin sisältö ei ole tiedossa. 

CNN:n mukaan on perinteiden tapaista, että seuraajalle jätetään viesti, jossa toivotetaan onnea ja annetaan neuvoja. Viesti tavallisesti jätetään presidentin työhuoneeseen Oval Officeen.

15.52: Floridaan lähtevä presidentti Trump: "Toivotan uudelle hallinnolle onnea. Tulemme takaisin jollain tapaa".

15.33: Donald ja Melania Trump on saapunut Andrewsin lentotukikohtaan, kertoo CNN. Tukikohdassa on odotettavissa lyhyt seremonia Trumpille. 

15.18: Trump on viimetöikseen kumonnut antamansa asetuksen, jonka mukaan Valkoisen talon virkailijat eivät voisi ryhtyä lobbaajaksi työn loputtua.

Trump antoi määräyksen vuonna 2017. Määräyksen mukaan hallinnon työntekijät eivät saa ryhtyä lobbaajiksi viiden vuoden sisällä Valkoisesta talosta poistumisesta.

Asiasta kertoo muun muassa BBC.

15.18:  Donald ja Melania Trump seurueineen ovat poistuneet Valkoisesta talosta ja lähteneet kohti Andrewsin lentotukikohtaa helikopterilla.

15.03: MTV seuraa Donald Trumpin poistumista Valkoisesta talosta suorana lähetyksenä.

15.00: Donald Trumpin odotetaan saapuvan pian Andrewsin lentotukikohtaan lähellä Washingtonia. Sieltä Trump lentää presidentin virkakoneella Air Force Onella kotiosavaltioonsa Floridaan, jossa hän aikoo asettua Mar-a-Lagon kartanoonsa.

Lue koko juttu täältä.

14.23: Keskuskauppakamarin mukaan Joe Bidenin kauppapolitiikka on ennakoitavampaa kuin presidentti Donald Trumpin, mutta suurvaltajännitteet ja kauppakiistat eivät häviä mihinkään.

–  Euroopassa ja Suomessa on syytä iloita, kun Valkoisessa talossa aloittaa meidät tunteva ja meistä poliittista ja taloudellista kumppania hakeva presidentti, mutta mitään nopeita ratkaisuja terästulleihin ja muihin kauppakiistoihin EU:n kanssa tuskin on odotettavissa, muistuttaa Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori tiedotteessa.

Lue koko juttu täältä.

14.20: Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin tiimi on julkistanut listan odotettuja toimia, joihin Biden ryhtyy heti virkaanastujaispäivänään.

Ennakko-odotusten mukaisesti tuleva presidentti aikoo muun muassa liittää Yhdysvallat takaisin Maailman terveysjärjestöön WHO:hon sekä Pariisin ilmastosopimukseen muutaman tunnin sisällä virkavalan vannomisesta.

Lue koko juttu täältä.

Lue myös:

    Uusimmat