Traktorin vilkku ei tarkoittanutkaan sitä mitä autoilija luuli, neljä sairaalaan Juupajoella – paina tämä muistisääntö kalloosi

Vasemmalle kääntymisessä piilee monia vaaroja – myös maantiellä 1:52
Kääntyminen suuremmalta väylältä vasemmalle aiheuttaa joka vuosi vakavia onnettomuuksia. Katso vinkit turvalliseen kääntymiseen Autoliiton Ajokoulun videolta.

Autoilija tulkitsi traktorin suuntamerkin väärin, mikä johti neljän ihmisen sairaaralareissuun Pirkanmaalla.

Hätäkeskus sai maanantaina puolen päivän jälkeen ilmoituksen Juupajoella sattuneesta liikenneonnettomuudesta.

Kantatie 58:lla sattunut onnettomuus tapahtui, kun henkilöauton kuljettaja lähti ohittamaan traktoria. Traktorin suuntavilkku oli kytketty vasemmalle, ja henkilöauton vuonna 1986 syntynyt kuljettaja oletti, että traktorin kuljettaja vinkkasi hänelle ohitusmahdollisuudesta.

Ohitukseen lähteneen auton ollessa traktorin rinnalla, kääntyikin traktori vasemmalle, minkä seurauksena auto törmäsi sen kauhaan.

Henkilöautossa oli kuljettajan lisäksi kolme matkustajaa, ja heidät kaikki vietiin sairaalaan tarkistettaviksi.

Poliisi tutkii onnettomuutta liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Näin ohituspaikasta voi ilmoittaa

Autoliiton koulutuspäällikön Teppo Vesalaisen mukaan hyvästä ja turvalliselta vaikuttavasta ohituspaikasta voi kertoa takana ajavalle, mutta se tehdään vilauttamalla suuntamerkkiä oikealle – ei vasemmalle.

– Mikäli aikoo toimia näin, on oltava aivan varma siitä, että kyseinen paikka ja liikennetilanne mahdollistavat turvallisen ohittamisen.

Vesalainen muistuttaa, että ohittamaan lähtevän on itse varmistettava, että ohitus voi tapahtua turvallisesti, eikä tämä saa liikaa luottaa edellä ajavan vilkutukseen. Vilkun väläytys on saattanut olla myös vahinko.

Mikäli taas näyttää siltä, että takaa tuleva on lähdössä ohitukseen vaarallisessa paikassa tai tilanteessa, voi ohitettava estää vaaratilanteen syntymisen väläyttämällä suuntamerkkiä vasemmalle, mikä toivottavasti saa ohittajan luopumaan aikeestaan. Muistisääntö on, että vilkun puolelta ei milloinkaan tule ohittaa, koska suuntamerkki saattaa tarkoittaa myös kääntymisaikomusta.

Lue myös:

    Uusimmat