Trafi tekee tutkintapyynnön droneista

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi tekee poliisille tutkintapyynnön kolmesta miehittämättömän lennokin eli dronen aiheuttamasta viime aikojen vaaratilanteesta. Tapaukset sattuivat Vantaalla, Pirkkalassa ja Levillä.

Esimerkiksi Pirkkalassa lääkärihelikopteri kohtasi lennokin yli 400 metrin korkeudessa tukikohtaan palatessaan. Drone oli lähimmillään noin 50 metrin päässä kopterista.

– Tilanne on ollut pitkään erittäin hyvä, mutta nyt on tällainen valitettava rypäs päässyt kerääntymään. Nämä tapaukset täytyy tutkia ja tehdä sitten johtopäätöksiä sen pohjalta. Seuraamme muutenkin, mihin suuntaan tämä kehitys lähtee, kun aktiivinen lentokausi on alkamassa, kertoo johtava asiantuntija Jukka Hannola Trafista.

Vaaratilanteet kaksinkertaistuneet

Drone-lennokkien aiheuttamista vaaratilanteista tehdyt ilmoitukset ovat noin kaksinkertaistuneet viime vuosina.

Vuonna 2015 Liikenneturvallisuusvirasto Trafille tehtiin miehittämättömistä ilma-aluksista kaikkiaan 14 ilmoitusta, joista kuusi oli läheltä piti -tilanteita. Viime vuonna ilmoituksia tehtiin 28, joista kymmenen koski vaaratilanteita.

Seuraukset voivat olla tuhoisat, jos onnettomuus tapahtuu.

– Yksi pahimpia skenaarioita on se, että matalalla lentävän helikopterin pyrstöroottoriin osuu drone. Jos pyrstöroottoriin osuu, se tarkoittaa yleensä koneen hallinnan menettämistä, sanoo Trafin erityisasiantuntija Jorma Kivinen.

Trafin mukaan drone-harrastajien määrä on lisääntynyt viime vuosina. Kaikki harrastajat eivät välttämättä tajua huomioida muuta ilmailuliikennettä.

– Kuka hyvänsä kansalainen voi vapaasti ostaa dronen kaupasta ja lähteä lennättämään sitä tietämättä mitään ilmatilaa koskevista määräyksistä. Tässä on meillä iso haaste. Kivinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja