TPS:n ruotsalaispelaaja teki tuomittavan teon alkulämmittelyssä – HIFK:n kanadalaisvalmentaja käski toimia: ”Tappeluksihan se meni”

Patrik Lostedt oli pääosassa vuonna 2005 SM-liigassa kohahduttaneessa tapauksessa, jossa HIFK:n päävalmentajan Doug Sheddenin väitettiin käskyttäneen hänen TPS:n ruotsalaispelaajan Andreas Jämtinin kimppuun.

Tapahtumasarja sai alkunsa TPS:n ja HIFK:n ottelun alkulämmittelyssä, kun TPS:n ruotsalaishyökkääjä Andreas Jämtin laukoi kiekon HIFK:n kenttäpuoliskolle.

Vanhasta YouTube-videosta näkyy, miten Shedden kutsuu HIFK:n Patrik Lostedtin luokseen ja sanoo jotain. Lostedt lähtee pois ja menee ruotsalaishyökkääjän juttusille.

Alun perin Turku TV:n kuvaamasta materiaalista on tulkittavissa, että hän pyytää ottamaan Jämtinin käsittelyn kohteeksi.

Vielä lämmittelyssä he eivät käyneet toistensa kimppuun, mutta ensimmäisessä erässä kylläkin. Silloin alkavat herätä syytökset sitä, että Shedden olisi käskyttänyt Lostedtia varta vasten kouluttamaan Jämtiniä.

Miten kaikki oikeasti meni?

– Ei hän mitään käskyttänyt tappelemaan. Shedden pyysi käymään sanomassa, että älä läiski kiekkoja meidän puolellemme, Lostedt kertoo MTV Urheilulle vuosien jälkeen.

– Kävin siten puhumassa hänelle ruotsia, kun osaan sitä hyvin.

Lostedt painottaa, että varsinainen tappelu lähti kuumentumisesta itse pelissä.

– Ekaa erää oli mennyt jonkun verran, kun jatkoin höpöttelyä. Tappeluksihan se sitten meni.

”Hän joutui maksamaan siitä”

Lostedt vei nyrkkeilyottelussa voiton, ja HIFK otti pisteet itse ottelussa 3–2.

– Vastustajan numero 50 laukoi alkulämmittelyssä kiekon kovaa meidän päätyymme ja satutti yhtä pelaajistamme. Hän joutui maksamaan siitä, Shedden totesi ottelun jälkeen Turun Sanomissa.

TPS:n valmentaja Hannu Jortikka totesi, että ”kaverin taktiikka puri”.

– Ei meidän olisi pitänyt mennä tuohon ansaan, Jortikka totesi. 

Pelikieltoa ja sakkoja

SM-liigan kurinpitoryhmä tutki tapauksen, mutta se ei löytänyt todisteita käskytysepäilyille. Lostedt sai kuitenkin tappelun aloittamisesta kolmen ottelun pelikiellon, ja HIFK 20 000 euron sakot koko alkukauden jatkuneesta epäurheilijamaisesta käytöksestä.

Kurinpitoryhmä linjasi, etteivät nyrkkitappelut kuulu jääkiekkoon.

– Järkyttävä summa. Sakoilla tuomitaan myös syyttömäksi todettu Shedden. Olisin ymmärtänyt päätöksen, jos Shedden olisi todettu myös syylliseksi, HIFK:n toimitusjohtaja Pentti Matikainen kommentoi tapausta.

Matikainen ei ymmärtänyt sitä, että HIFK oli todettu syyttömäksi, mutta sai kuitenkin syyllisenä sakot.

– Jääkiekko on kamppailu-urheilua, jossa tappelut ovat osa lajia. Sitä ei ihannoida, eikä ketään palkata seuraan vain tappelemaan. Liigatilastoista ei käy mitenkään ilmi, että me olisimme ainoa ja ylivoimaisesti eniten tappeleva seura, Matikainen perusteli.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja