Toyota aikoo olla ensimmäinen: Vallankumouksellinen akku vie sähköauton tuplasti pidemmälle ja latautuu alle 10 minuutissa

Jouluauton resepti: 14 000 tuikkua ja puhallettava lumiukko 1:30
Tämä Toyota on jouluauto Amerikan malliin.

Kiinteäelektrolyyttisen akun voimin sähköauto voisi kulkea yhdellä latauksella tuplasti nykyistä pidemmälle.

Akkuvalmistajat ja autoteollisuus ovat vuosikausia kehittäneet kiinteäelektrolyyttistä akkua. Toyota aikoo julkistaa oman prototyyppinsä ensi vuonna, kirjoittaa Nikkei Asia.

”Solid state” -akusta lupaillaan suurta kehitysaskelta verrattuna nykyiseen litiumioniakkuun. Suuren energiakapasiteetin ansiosta siitä voidaan tehdä nykyakkua pienempi ja kevyempi, ja sen latausaika on huomattavasti lyhyempi.

Kiinteäelektrolyyttisten akkujen sanotaan olevan myös turvallisia, sillä ne eivät vuoda tai syty tuleen.

Latausaika alle 10 minuuttia

Toyotan kehittämän akun luvataan tuplaavan sähköauton toimintamatkan litiumioniakkuun verrattuna. Akun latausaika olisi lyhyimmillään vain kymmenen minuuttia.

Toyota aikoo olla ensimmäinen yritys, joka myy kiinteäelektrolyyttisellä akulla varustetun ajoneuvon. Tosin Mercedes-Benz kertoi syyskuussa, että silläkin olisi tulossa kiinteäelektrolyyttisellä akulla varustettu ajoneuvo, täyssähköinen bussi eCitaro G.

Toyota tiedotti viime viikolla, että se aloittaa pian uudelle e-TNGA-alustarakenteelle valmistettavan täyssähköauton tuotannon. Pohjalevy mahdollistaa akuston ja sähkömoottorien koon ja kapasiteetin muuntelun kunkin automallin tarpeen mukaan, joten ei olisi mikään yllätys, jos tähän rakenteeseen ympättäisiin myös solid state -akku.

Japanissa akkukehityksen takana on yritysten lisäksi valtion miljardiluokan tuki, jota jaetaan fossiilittomille energiaratkaisulle. Akkuteknologian kimpussa on Toyotan ohella useampia japanilaisia yhtiöitä. Ensi vuonna maassa käynnistyy myös pilottilaitos, joka tuottaa uusiin akkuihin tarvittavia materiaaleja.

Nikkei Asian mukaan Volkswagen aikoo käynnistää kiinteäelektrolyyttisten akkujen tuotannon Euroopassa vuonna 2025.

Lue myös:

    Uusimmat