Mainos

Töyhtöiibis ei osannut muuttaa etelään - pienkone opasti uhanalaisia lintuja

Töyhtöiibis on erittäin uhanalainen lintu. Euroopan kantaa on yritetty elvyttää kasvattamalla lintuja tarhoissa. Näillä tarhalinnuilla on kuitenkin yksi ongelma: ne eivät osaa muuttaa talveksi etelään. Tänä syksynä yksi lintuparvi saatettiin Itävallasta Italiaan pienkoneen ohjauksessa.

Töyhtöiibikset seurasivat uskollisesti vierellä lentävää pienkonetta tai oikeastaan koneen kyydissä olevaa hoitajaa, johon ne ovat leimautuneet pienestä pitäen. Noin 800 kilometrin matka Itävallasta talvehtimisalueelle Italiaan kesti 11 päivää.

– Iibisten kanssa lentäminen oli upea kokemus. Oli hämmästyttävää kun ne alkoivat lentää koneen vieressä. Ne olisivat seuranneet meitä mihin tahansa, kuvailee lintujen kasvattiäiti, ympäristöinsinööri Anne-Gabriela Schmalstieg.

Ketä tahansa linnut eivät seuraisi, mutta hoitajat ovat huolehtineet linnuista joka päivä siitä lähtien kun ne olivat muutaman päivän ikäisiä.

– Kun työskentelee lintujen kanssa näinkin kauan, ne oppii tuntemaan. Niillä on kaikilla nimet. Tämä sylissäni istuva lintu on Nova. Se on parven johtaja, esittelee Lintujen toinen kasvatusäiti, ympäristöinsinööri Corinna Esterer.

Aiemmin tarhassa kasvaneet linnut ovat kyllä lähteneet muuttomatkalle, mutta kun määränpää on ollut hukassa, ne ovat hajaantuneet ympäri Eurooppaa ja monet ovat joutuneet salametsästäjien uhreiksi.

Pienkone ja kasvattiemo näyttäisi kuitenkin olevan toimiva yhdistelmä muuttoapuna.

– Voimme ottaa eläintarhasta poikasia, käyttää pienkonetta apuna ja johdattaa ne ruokinta-alueelta sopivalle talvehtimisalueelle. Samalla ne oppivat muuttamaan, kertoo Iibis-projektin johtaja Johannes Fritz.

Töyhtöiibis on erittäin uhanalainen. Luonnossa on jäljellä noin 450 yksilöä ja eläintarhoissa 1 500.

Töyhtöiibis kuoli sukupuuttoon Euroopassa 1600-luvulla. Kantaa yritetään nyt elvyttää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.