Totuus mallinukkejen takana: Miksi nuket ovat laihoja ja isorintaisia?

Miksi kauppojen mallinuket ovat isorintaisia ja päättömiä? Asiantuntija vastaa.

Mallinukkeja toimittavan Sooni Oy:n edustaja Juha Paajanen vastasi mallinukkeja koskeviin kysymyksiin.

Miksi nuket ovat eri asennoissa, istuvat, seisovat ja makaavat?

Istuvaa nukkea käytetään esimerkiksi vaativissa tiloissa, joissa nukke ei se mahdu seisomaan.

– Jos liike myy toimistovaatteita ihmisille, jotka istuvat toimistossa, niin nukkekin istuu. Ammattivaatteita autoilijoille, hekin istuvat. Makaava nukke on paremman näköinen alusvaatteillaan tai yövaatteillaan, kun se pötköttää hyllyllä, kertoo Juha Paajanen.

Paajanen muistuttaa, että näyteikkunassa näyttäisi erikoiselta, jos samanlaisella nukella olisi päällään kaikki asukokonaisuudet turkista uima-asuun.

Miksi nukeilla ei aina ole kasvoja tai edes päätä?

Nukkejen kanssa mennään trendien ja kansainvälisten tuulten perusteella.

– Se on persoonatonta, mutta trendi. Yhdessä vaiheessa kaikkien nukkejen piti olla päättömiä. Ajattele päätöntä lapsinukkea, se on jopa kornia. Eihän sellaista saisi tehdä, mutta niitä vain kysyttiin.

Päättömät nuket ovat perusteltavissa sillä, että ne ovat edullisempia. Ne myös käyvät helpommin erilaisiin tiloihin, eivätkä ole sidottuja vaatteisiin.

– Päättömälle nukelle ei voi laittaa meikkiä juhlapuvun kanssa tai hiuksia poninhännälle urheiluvaatteiden kanssa, Paajanen kuitenkin muistuttaa.

– Jos kysyn asiakkaalta, miksi hän osti kasvottoman nuken, hän sanoo, että koska ulkomailla käytetään päätöntä nukkea ja trendilehdissä on päättömiä nukkeja. Ei mietitä myymälän tai asiakkaan kautta, tai mitä Suomessa tapahtuu, Paajanen miettii.

Minkä takia nuket ovat erivärisiä?

Yksi Paajasta hämmentävä trendi ovat nuket, joilla on vain pallo päänä, ilman minkäänlaisia kasvonpiirteitä, hiuksia tai meikkiä.

– Kun tuli abstrakti pallonukke, en tajunnut mihin sellaisia halutaan. Niillä ei ole kasvoja, mutta ehkä hieman hiuslinjaa. Kyllähän se city-ihmiselle sopii, mutta ajattele jos ihmiset tulevat pellolta ja menevät ostamaan vaatteita, he haluavat miettiä miltä ne näyttävät päällä. Valkoinen nukke on kalpea, ja me suomalaiset olemme muutenkin kalpeita.

Paajasen mukaan juuri valkoinen, kiiltävä, abstrakti nukke on se, mikä tänä päivänä myy.

Miksi nuket ovat niin pitkiä?

– Nuket ovat varpaisillaan ja näyttävät pitkiltä, muistuttaa Paajanen.

Nukke on varpaisillaan noin 185 cm pituinen, mutta koron koko voi olla 8–10 cm. Jos nukeista lähtisi ottamaan 10 senttiä pois, jotta ne varpaisillaankin olisivat lyhyempiä, nukke menettäisi suhteellisuutensa.

Miksi nuket ovat niin hoikkia?

Paajanen muistuttaa, etteivät asiakkaat välttämättä halua nähdä näyteikkunassa itseään, vaan sellaisen minän, jota he ihannoivat.

– Naiset ovat samankokoisia naistenlehdissä. Jos saisimme elävät mallit isommiksi, nämä mallinuket tulisivat perässä, Paajanen muistuttaa.

Miksi nukeilla on yli-isot rinnat?

– Jotta miehet tykkäävät siitä. Suurin osa miehistä haluaa nähdä naisen semmoisena, ja suurin osa naisista haluaa miellyttää miestä. Isorintaiselle tytölle kuitenkin istuu pusero huonosti päälle, eikä se ole nättiä. Aika harva liike ostaa isorintaista nukkea, Paajanen muistuttaa.

Jos käyttöön ostetaan pienempirintainen nukke, sitä saatetaan muokata esimerkiksi laittamalla paidan sisälle täytettä.

Miksi nukeilla on suuret nännit?

– Kun ne näkyvät puseron alla, ne herättävät mielenkiintoa.

AVA/Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Siiri L'Ecuyer, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja