Mainos

Törkeästä raiskauksesta tuomitut kuubalaispelaajat valittavat Suomen vankilaoloista lehdessä

Tampereella tapahtuneesta törkeästä raiskauksesta tuomitut kuubalaispelaajat kertovat oikeudenkäynnistään ja vankilaoloistaan italialaislehdessä. 

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden syyskuussa viisi Kuuban lentopallomaajoukkueen pelaajaa viiden vuoden vankeuteen törkeästä raiskauksesta. Raiskaus tapahtui heinäkuussa Tampereen keskustassa sijaitsevassa hotelli Ilveksessä.

Italialaislehti La Gazzetta Dello Sport on haastattelut tuomittuja pelaajia. Jutussa pelaajat kritisoivat vankilaolojaan, mutta sanovat myös oikeudenkäynnin olleen puolueellinen.

Joukkueen kapteeni Rolando Cepeda Abreu kertoo lehdessä, että oikeudenkäynti ei ollut oikeudenmukainen.

– Tässä on liikaa outoja sattumuksia. Oikeudenkäynnissä oli vihamielinen ilmapiiri, se johtui varmasti siitä, että olimme ulkomaalaisia, tummaihoisia pelaajia. Käytimme kuubalaisia sanoja, joita kaikkia ei käännetty, joten tuomari halusi uskoa vaan uhria.

Kaksi tuomituista istuu vankilassa Turussa, kolme Kylmäkoskella. Haastattelun mukaan kuubalaisilla ei ole käynyt juuri vierailijoita. Ainoastaan maan suurlähettiläs ja lentopalloilun viralliset edustajat ovat vierailleet vankilassa.

Kapteenia ei kaduta 

Kapteeni Cepeda sanoo, että Rion olympialaiset olisivat olleet hänen uransa huipennus. Olympialaiset jäivät pelaajilta väliin heidän istuessaan tutkintavankeudessa Suomessa.

– Tämä on kauheaa. 16 vuoden työ pyyhittiin hetkessä pois. Olin silti ylpeä nähdessäni maanmiesteni pelaavan olympialaisissa.

Hän kertoo haastattelussa menettäneensä kaikki rahansa, jotka hän ansaitsi pelatessaan ammattilaisena Kreikassa ennen raiskaustapausta.

Myös yhteydenpito läheisiin on hankalaa. Kapteenin mukaan hänen vaimonsa, äitinsä ja lastensa on matkustettava Moskovaan, jotta he voivat olla kerran kuukaudessa tunnin ajan yhteydessä häneen. Näin on tapahtunut kolme kertaa vankila-aikana.

Kapteeni kertoo nosteellensa painoja 15 asteen pakkasessa ulkona. Hän kertoo myös viettävänsä seuraavan syntymäpäivänsä vankilassa.

– Päivässä on vain yksi tärkeä tunti. Se, kun teen kuubalaista ruokaa.

Italialaislehden haastattelussa Cepeda toteaa, ettei häntä kaduta.

– Tuhosin kaiken yhdessä yössä. Me kuubalaiset olemme liian vaistonvaraisia, helpot asiat voivat tulla meille kalliiksi.

Aikaa kulutetaan elokuvia katsellen 

Tuomittu Osmany Uriarte kertoo, että hän on kuluttanut aikaansa elokuvia katsellen.

– En pystynyt katsomaan televisiosta edes olympialaisia, se oli liian vaikeaa. Olen katsellut vain taivasta seitsemän kuukautta, minulla ei ole ollut edes voimia mennä ulos haukkaamaan raitista ilmaa.

Mies valittaa, ettei ole voinut kuunnella salsamusiikkia, koska vankilaan pitää viedä vain aitoja DVD-levyjä ja Kuubassa kaikki levyt ovat piraattikopioita.

Haastattelusta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Aamulehti. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.