TOP 10: Tour de Francen suurimmat legendat

Ranskassa pyöräillään jälleen maailman arvostetuin pyöräkilpailu, kun Tour de France on täydessä vauhdissa. Yli 100-vuotias pyöräkilpailu on nähnyt historian saatossa ison määrän huippupyöräilijöitä. Listasimme kymmenen suurinta le Tourin legendaa, jotka ovat hankkineet saavutuksensa puhtain keinoin.

 

10. Fausto Coppi

Italialainen Fausto Coppi osallistui Tourille ainoastaan kolmasti, mutta voitti sen kahdesti. Tapa millä Coppi voitti Tourin, oli varsin poikkeuksellinen. Hän murskasi muut kilpakumppanit. Vuonna 1951 voittaessaan ensimmäisen Tourinsa, hän jätti toiseksi tullutta Gino Bartalia lähes 11 minuuttia ja kolmanneksi tullutta Jacques Marinellia yli 25 minuuttia. Vuonna 1952 hän oli vieläkin ylivoimaisempi voittaen Stan Ockersin peräti 28 minuutilla. Järjestäjien piti tuplata muiden palkintorahat, jotta kisaan saatiin lisää mielenkiintoa Coppin ylivoiman rinnalle. Hän voitti molempina vuosina myös kiipeilijöiden kokonaiskilpailun.

9. Joop Zoetemelk

Hollantilainen Joop Zoetemelk voitti uransa aikana ainoastaan yhden Tourin, mutta se ei estä hänen nostamista legendojen joukkoon, sillä hän sijoittui toiseksi peräti kuudesti. Hän kilpaili kisassa ennätykselliset 16 kertaa ja viimeisen kerran hän polki ympäri Ranskaa lähes 40-vuotiaana. Hänen tasaisuutensa oli yksi kova valtti, sillä hän oli peräti 12 kertaa 10 parhaan joukossa. Ja kiipesi kahdesti legendaarisen Alpe d’Huezin huipulle ykkösenä.

8. Philippe Thys

Fhilippe Thys voisi olla historian kirjoissa suuremmilla kirjaimilla ilman ensimmäistä maailmansotaa. Belgialainen voitti kaksi peräkkäistä kisaa vuosina 1913 ja 1914, mutta seuraavana neljänä vuotena kisaa ei järjestetty sodan vuoksi. Vuonna 1919 kisailtiin uudestaan, mutta tuolloin Thys joutui keskeyttämään kilpailun kolarin takia. Seuraavana vuonna hän kuittasi itselleen kuitenkin kolmannen voiton. Ilman sotia Thys saattaisi olla tällä listalla paljon korkeammalla.

7. Louison Bobet

Louison Bobet valloitti Tourin ensimmäisenä pyöräilijänä kolmasti peräkkäin, kun hän juhli Pariisissa voittoa 1953-1955. Viimeisenä voittovuotenaan hänelle tuli kisan aikana niin pahat paiseet, että hän joutui kisan jälkeen leikkaukseen eikä koskaan enää yltänyt aivan samalle tasolle. Siitäkin huolimatta, yksi Tourin suurista.

 

6. Mark Cavendish

Mark Cavendish ei tule koskaan voittamaan Tour de Francea, mutta se ei poista sitä faktaa, etteikö hän olisi jo nyt yksi kilpailun suurimmista, vaikka hänen uransa edelleen jatkuu. Englantilainen on sprintteri, jonka yhden reiden ympärysmitta on melkein enemmän kuin normaalin ihmiset molempien reisien. Cavendish on urallaan voittanut peräti 25 osuutta Tour de Francessa ja on vain yhdeksän päässä ennätystä pitävästä Eddy Merckxistä. Tänä vuonna hän ei ole vielä osuutta voittanut, vaikka onkin ollut pari kertaa lähellä. 30-vuotiaalla Mansaarten kasvatilla on vielä aikaa nousta kaikkien aikojen tilastossa ja sinetöidä entisestään asemaansa Le Tourin parhaana sprintterinä.

5. Greg LeMond

Amerikkalainen Greg LeMond (oik.) oli ensimmäinen ei-eurooppalainen, joka valloitti Ranskan. Hän voitti kilpailun kolmasti, mutta saldo olisi voinut olla suurempikin ilman metsästysonnettomuutta, jossa hän tuli ammutuksi ja hän missasi kaksi seuraavan vuoden kisaa. Hän palasi voittajaksi vuonna 1989 historian pienimmällä voittomarginaalilla ja nappasi kolmannen voittonsa heti seuraavana vuonna.

4. Jacques Anquetil

Jacques Anquetil tunnettiin äärimmäisen tyylikkäänä pyöräilijänä, mutta myös varsin eriskummallisena persoonana, jonka tiedettiin usein juhlineen osuutta edeltävinä päivinä ja myönteisestä suhtautumisestaan suoritusta parantaviin lääkkeisiin. Lisäksi hänet tiedettiin erittäin laskelmoivana kilpailijana, joka teki ainoastaan tarvittavan voittaakseen eikä siitä syystä ollut juuri fanien suosiossa. Ennen kaikkea hänet tunnettiin kuitenkin kovana pyöräilijänä, joka voitti Tour de Francen viidesti. Erityisesti vuoden 1961 Tour jäi historiaan, kun hän piti keltaista paitaa heti ensimmäisestä päivästä lähtien sekä kaksintaistelu Raymond Poulidorin kanssa vuonna 1964 nousi legendan asemaan ja on edelleen yksi hienoimmista kisoista, joka Ranskan ympäriajossa on käyty.

 

3. Miguel Indurain

Espanjalaishärkä oli todellinen vetojuhta pyörän selässä ja fyysinen ihme. Hänen hapenottokykynsä oli tuplat verrattuna normaaliin ihmiseen ja muutenkin hänen fyysiset ominaisuudet olivat aivan toisella tasolla kuin sekä normaaleilla ihmisillä että hänen kilpakumppaneillaan. Miguel Indurain voitti Tour de Francen viidesti peräkkäin vuosina 1991-1995. Hypättyään pyörän selästä pois Indurain oli äärimmäisen ujo ja eikä juuri nauttinut tähtiloisteesta, mutta pyörän selässä hän oli armoton taistelija.

2. Bernard Hinault

Bernard Hinault hallitsi kotikisaansa 1970-80 luvun taitteessa valtaamalla kisan viidesti nimiinsä. Hän olisi saattanut ottaa yhden voiton lisää, mutta hän joutui jättämään vuoden 1980 kisan kesken loukkaantumisen takia johdettuaan sitä. Hän on edelleenkin edellinen ranskalainen kokonaiskilpailun voittaja. Hinaultilla on tilillään myös toiseksi eniten osuusvoittoja, kun hän tuuletti maaliviivalla yhteensä 28 kertaa.

1. Eddy Merckx

Belgialainen Eddy Merckx on Tour de Francen historian suurin nimi, vaikka ranskalaiset saattavat olla tästä toki eri mieltä. Belgialainen valloitti Ranskan uransa aikana viidesti. "Kannibaaliksi" kutsuttu polkijakone on voittanut eniten osuuksia (34) kuin kukaan muu ja hän oli todella kokonaisvaltainen pyöräilijä, joka pystyi voittamaan sekä aika-ajossa että vuorilla. Häntä ei turhaan pidetä kaikkien aikojen parhaana pyöräilijänä.

 

Lue myös:

    Uusimmat