TOP 10: Suomen kaikkien aikojen keihäänheittäjät

Suomella on pitkät perinteet keihäänheitossa ja ne vankistuivat entisestään Pekingin MM-kilpailuissa, kun Suomen mitalisaldoon lisättiin jälleen yksi mitali. Historian varrella olemme saaneet nauttia useista hienoista hetkistä keihäänheiton parissa ja listasimme Suomen kautta aikain parhaat heittäjät.

10. Mikaela Ingberg

Mikaela Ingberg heitti pitkän uran kansainvälisellä huipulla, mutta kultainen kirsikka mitalikakun päältä jäi kuitenkin saavuttamatta. Göteborgin MM-pronssi oli ensimmäinen arvokisamitali ja se sai seurakseen kaksi EM-pronssia. Ingberg kantoi kuitenkin pitkään lähes yksinään naiskeihäänheittäjien mainetta. Urallaan hän voitti myös ennätykselliset seitsemän Suomen mestaruutta.

9. Antti Ruuskanen

Pielaveden ennätysmies Antti Ruuskanen on kovimmillaan, kun tilanne on tiukka. Viime vuonna hän nappasi EM-kultaa Zürichissä ja sitä ennen Lontoosta tuli olympiapronssia eikä kaukana ollut mitali Pekingissäkään. Ruuskasella on heittovuosia vielä jäljellä ja toivotaan, että mitalitilasto kasvaa vielä tulevaisuudessa.

8. Hannu Siitonen

Hannu Siitonen hallitsi kotimaan keihäskisoja 1970-luvun alussa ja voitti urallaan muun muassa Euroopan mestaruuden 1974 ja kaksi vuotta myöhemmin olympiahopeaa. Hän voitti Suomen mestaruuden peräti viidesti peräkkäin ja piti hallussaan Suomen ennätystä 13 vuotta aina siihen saakka, kunnes keihäsmallia vaihdettiin.

7. Heli Rantanen

Heli Rantanen oli takuuvarma suorittaja, mutta joutui usein nuolemaan haavojaan juuri mitalisijojen ulkopuolella. Lopulta kaikki osui kohdilleen, kun hän nappasi olympiakultaa vuoden 1996 Atlantan olympialaisissa ja nousi luonnollisesti legendan asemaan.

6. Aki Parviainen

Aki Parviaisella on hallussaan tämänhetkinen Suomen ennätys ja lisäksi hänellä on tilillään MM-kulta Sevillasta vuodelta 1999 sekä hopea kaksi vuotta myöhemmin Edmontonista. Suomen mestaruuden hän voitti uransa aikana kuudesti. Ainoana tahrana on se, ettei mitaleita tullut olympialaisista tai EM-kisoista, mutta se ei juuri himmennä hänen muuten upeaa uraansa.

5. Tiina Lillak

Tiina Lillak oli ensimmäinen suomalainen naisheittäjä, joka nousi huipulle. Maailmanmestaruus kotikisoissa 1983 oli uran kohokohta, mutta tilille tuli seuraavana vuonna myös olympiahopea. Lillak voitti lisäksi Suomen mestaruuden ennätykselliset seitsemän kertaa. Selkeä ykkönen naisheittäjissä.

4. Jonni Myyrä

Joonas "Jonni" Myyrä voitti kaksi olympiakultaa vuosina 1920 ja 1924. Lisäksi joukkoon mahtuu maailmanennätyksiä, joista vain yksi jäi voimaan, kun IAAF:n ruotsalaiset puheenjohtaja ja pääsihteeri eivät kelpuuttaneet aiempia ennätyksiä virallisiksi. Rahavaikeuksien seurauksena Myyrä päätyi kavaltamaan rahaa ja lähti Pariisin olympialaisten jälkeen Yhdysvaltoihin eikä koskaan palannut enää Suomeen. Mitalisaldo olisi todennäköisesti kasvanut vielä ilman vaikeuksia.

3. Seppo Räty

Seppo Räty on ehkäpä yksi värikkäimmistä heittäjistä Suomen historiassa. Miehen lausunnot ovat legendaarisia, mutta yhtä lailla ovat hänen saavutuksensa. Kirkkaimpana hetkenä vuonna 1987 hankittu MM-kulta Roomassa osoitti miehen kilpailijan hermot. Sen jälkeen kirkkaimpia mitaleita ei tullut, mutta palkintokaappi kasvoi olympiahopealla ja kahdella -pronssilla sekä MM- ja EM-hopealla. Lisäksi hän on voittanut Suomen mestaruuden ennätykselliset kahdeksan kertaa ja paransi kahdesti maailmanennätystä.

2. Tero Pitkämäki

Tero Pitkämäki otti jo uransa seitsemännen arvokisamitalinsa, kun hän saavutti Pekingissä pronssia. Uran kohokohtana on MM-kulta Osakasta vuodelta 2007 ja MM-kisoista hänellä onkin värisuora mitaleita. Olympiakisoista hänellä on tilillään pronssia ja EM-kisoista hopea ja kaksi pronssia. Suomen mestaruuksia hänellä on tilillään kuusi. Pitkämäki on ollut huipulla jo yli vuosikymmenen ajan. Hän on aina ollut tasainen kilpailija ja pitkä ura tekee hänestä poikkeuksellisen keihäänheittäjän. Olympiakulta ensi vuonna Riossa nostaisi hänet tällä listalla jo ykköseksi.

1. Matti Järvinen

Matti Järvinen heitti vuonna 1932 Los Angelesissa olympiakultaa ja sen jälkeen tilille kirjattiin myös kaksi EM-kultaa. Hän paransi uransa aikana maailmanennätystä peräti 10 kertaa ja voitti kahdeksan Suomen mestaruutta. Se on suurin lukema johon on yltänyt ainoastaan Seppo Räty. Oli omana aikanaan täysin suvereeni ja heitti itsensä myös tämän listan kärkipaikalle.