Tomaateilla yllättävä vaikutus terveyteen – syö ne näin!

Tomaattien on aiemmissa tutkimuksissa todettu auttavan muun muassa syövän ennaltaehkäisyssä. Nyt tutkijat ovat havainneet tomaateilla olevan myös masennusta ehkäiseviä vaikutuksia.

Kiinalais- ja japanilaistutkijoiden tekemän tutkimusanalyysin mukaan säännöllinen tomaattien syönti vähentää riskiä sairastua masennukseen. Mielenterveyden parantamiseen ei tutkijoiden mukaan tarvita kilokaupalla tomaatteja, vaan hyödyt näkyvät jo pienillä määrilläkin. Tomaatin yllättävät terveyshyödyt havaittiin analysoimalla yli tuhannen naisen ja miehen mielenterveystietoja.

Tutkijat havaitsivat, että tomaatteja 2-6 kertaa viikossa syövät ihmiset kärsivät 46 prosenttia epätodennäköisemmin masennusoireista. Muilla vihanneksilla ja hedelmillä ei todettu olevan samanlaisia vaikutuksia psyykkiselle terveydelle.

Suomalaiset ovat ahkeria tomaatin syöjiä ja tuoreita tomaatteja kulutetaankin vuosittain noin 10 kiloa henkeä kohden. Tomaattien kulutus on kuitenkin vielä yleisempää esimerkiksi Välimeren maissa. Näissä maissa elinajanodote on korkeampi ja esimerkiksi sydänsairauksien esiintyvyys pienempi kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Tomaatin lykopeeni terveyshyötyjen takana?

Aasialaistutkijat eivät ole vielä varmoja, piilevätkö tomaatin terveyshyödyt sen sisältämässä lykopeenissa, jonka on todettu suomalaistutkimuksissakin vähentävän syöpäriskiä.

Viime vuonna julkaistu filosofian lisensiaatti Jouni Karpin väitöstutkimus Itä-Suomen yliopistossa vahvisti ravinnosta saatavien karotenoidien olevan terveydelle hyödyksi. Väitöstutkimuksen mukaan karotenoideihin kuuluva lykopeeni voi vähentää syöpäriskiä. Tämän lisäksi karotenoidien havaittiin vähentävän veren rasvojen hapettumista.

Tutkimuksen mukaan ravinnosta saataviin karotenoideihin kuuluva lykopeeni voi vähentää syöpäriskiä. Sen lisäksi karotenoidien havaittiin vähentävän veren rasvojen hapettumista.

Syö tomaatti kypsennettynä

Jos haluat tomaatista C-vitamiinia, kannattaa se syödä ehdottomasti tuoreena.

Tomaatin lykopeeni imeytyy kuitenkin parhaiten kypsennetyistä tomaattituotteista kuten ketsupista ja tomaattikastikkeista.

100 grammassa tuoretta tomaattia on noin 3 milligrammaa lykopeenia. Samassa määrässä tomaattimehua on lykopeenia jo 9 milligrammaa. Ketsupissa sitä on vieläkin enemmän eli noin 15 milligrammaa.

Lähteet: Daily Mail, Kotimaiset Kasvikset

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja