”Toivon, että olisin kertonut isälleni, kuinka paljon vihaan häntä” – lapset paljastavat, miksi katkaisivat välit vanhempiinsa

Mikä saa lapsen katkaisemaan välit vanhempiinsa? The Guardian esitteli kolme brittiä, jotka tekivät juuri niin.

– Äitini ei koskaan halunnut lapsia. Ainut syy, miksi hän ei hankkinut aborttia oli, että hän sai tietää raskaudesta liian myöhään, kertoo Laura.

Laura uskoo, että myös isän lähtö varhaisessa vaiheessa aiheutti äidissä katkeruutta. Suhde äidin ja Lauran välillä oli kaikkea muuta kuin lämmin. Välit katkesivat täysin Lauran ollessa teini-ikäinen.

– Kun olin 15-vuotias, äiti muutti Afrikkaan miesystävänsä kanssa kertomatta minulle.

Laura ei pystynyt antamaan tekoa äidilleen anteeksi. Toisaalta ainoina yhteydenottokertoinaan äiti ei pyytänyt anteeksiantoa vaan rahaa. Isä sen sijaan jatkoi elämäänsä ja perusti uuden perheen, mikä oli Lauralle erityisen vaikeaa käsitellä.

– Kasvoin ajatellen, että tein jotain väärin, kun vanhempani eivät halunneet minua. Toivon, että olisin kertonut isälleni, kuinka paljon vihaan häntä. Äitiäni en vihaa, vaan säälin.

Kumpikaan Lauran vanhemmista ei ole kutsuttu, kun hän tänä vuonna menee naimisiin. Laura kertoo, että huono suhde vanhempiin on vaikuttanut hänen mielenterveyteensä läpi elämän.

”Hän ei koskaan osoittanut hellyyttä, enkä tuntenut itseäni rakastetuksi”

Alice kertoo, että katkaisi välinsä vanhempiinsa suojellakseen itseään. Isä lähti Alicen ollessa kahdeksan, eikä hän ole puhunut äidilleen muutettuaan Saksaan kymmenen vuotta sitten.

– Hän ei ollut äidillinen vaan äkäinen luonne, minkä hän purki minuun. Hän ei koskaan osoittanut hellyyttä, enkä tuntenut itseäni rakastetuksi.

Suhde äitiin huononi entisestään, kun Alice sai omia lapsia. Äiti ei tullut katsomaan lapsenlapsiaan, vaikka muodostikin läheisen suhteen poikansa uuden perheen kanssa. Kokemus satutti Alicea, joka ymmärsi, kuinka vähän merkitsi äidilleen.

– Ajan myötä olen tullut sinuiksi sen kanssa, ettei hän koskaan rakastanut minua. En vihaa häntä tai sääli häntä, en vain halua häntä enää elämääni.

”Kasvoin ympäristössä, jossa lapset saavat näkyä, mutta eivät kuulua”

Andy ei ole puhunut äidilleen 25 vuoteen. Isä kuoli Andyn ollessa 18-vuotias, mutta he eivät olleet puhuneet sitä ennen vuoteen. Välit vanhempiin katkesivat kunnioituksen puutteen ja eroavien arvojen takia.

– Kasvoin ympäristössä, jossa lapset saavat näkyä, mutta eivät kuulua.

Andyn lapsuus oli täynnä sääntöjä, eivätkä vanhemmat kannustaneet häntä. Andy kertoo, ettei häntä koskaan kehuttu onnistumisista, vaan ainoastaan kritisoitiin asioiden tekemisestä väärin. Mitä ikinä hän teki, se ei ollut koskaan tarpeeksi.

Nukkumaanmenoaika oli kahdeksalta vielä silloinkin, kun Andy oli 16-vuotias. Nukkumisen sijaan Andy kuunteli kuitenkin radiota. Hän kiinnostui nopeasti maailman tapahtumista sekä politiikasta, mikä antoi hänelle uudenlaista näkökulmaa elämään.

– Se sai minut ymmärtämään, että vanhempieni näkemykset olivat ylimielisiä, seksistisiä, ennakkoluuloisia ja rasistisia. En koskaan saanut sanoa eroavia mieliteitäni ääneen tai minut lähetettiin huoneeseeni. Menetin arvostuksen heitä kohtaan.

Äiti jatkoi poikansa arvostelua tämän täytettyä 20, vaikka Andy itse koki menestyneensä elämässä. Hänen mielestään on väärin tavata vanhempiaan pelkästä velvollisuudentunnosta. Välien katkaiseminen oli lopulta helppo päätös, sillä heillä ei ollut mitään yhteistä, eivätkä vanhemmat hyväksyneet hänen valintojaan.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat