Toimittaja Jake Nyman kirjoitti kirjan autoista suomalaisessa musiikissa – oli itsekin tehdä Anglian ratissa "teuvot" jouluaattona 1968

Toimittaja-kirjailija Jake Nymanin rakkaus autoihin syttyi 1950-luvun Hämeenlinnassa 3:22
Toimittaja-kirjailija Jake Nymanin rakkaus autoihin syttyi 1950-luvun Hämeenlinnassa. Videolla Nyman kertoo myös siitä, mitä tapahtui Anglian ratissa jouluaattona 1968...

Toimittajan omat automatkamuistot lomittuvat uutuuskirjassa suomalaisen autoilun historiaan aina ensimmäisistä maahan tuoduista automobiileista lähtien. Kirjailija paljasti Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa muun muassa sen, milloin hänen oma rakkautensa autoja kohtaan syttyyi.

Pitkän linjan musiikkitoimittaja ja tietokirjailija Jake Nymanin Oi niitä autoja – Tarinoita ja musiikkia muistojen valtateiltä (Gummerus, 2021) on nostalginen retromatka menneiden vuosikymmenten auto-Suomeen.

Musiikin parissa ison osan elämäänsä viettänyt Nyman halusi muistella yksityisautoilun historiaa musiikin ja kappaleiden sanoitusten kautta aikana, jona autotekniikan kehitys on ennennäkemättömässä murroksessa. Kirjassa käydään läpi suomalaisen autoilun historiaa etenkin 1950-, 1960-, 1970-luvuilta.

MTV3-kanavan Viiden jälkeen -ohjelmassa pistäytynyt Nyman kertoo, ettei tarkoituksena ollut alun perin rajata kirjaa suomalaiseen autoiluhistoriaan ja suomalaisiin kappaleisiin, vaan päätös syntyi niin sanotusti olosuhteiden pakosta.

– Kun aloin tätä kirjaa kirjoittamaan, niin aloin ensin vähän niin kuin ahnehtimaan. Että otetaan siihen myös ulkomaiset kappaleet. Mutta sehän tyssäsi heti, kun katsoi Beach Boysien, Springsteenin [Bruce] ja Chuck Berryn katalogia.

– Olin, että okei, unohdetaan koko juttu. Niitä on niin paljon, Nyman sanoo.

Autoja ja autoilua on kotimaisessakin musiikissa käsitelty runsaasti. Ylen äänitearkistoa kirjaansa varten penkonut Nyman sanoo löytäneensä satoja kappaleita, joissa autot ovat olleet jonkinlaisessa roolissa. Isoksi osaksi kyse on omakustannetuotannoista, mutta autoaiheisia sanoituksia löytyi paljon myös tunnetuilta artisteilta ja yhtyeiltä.

– Mutta se mikä yllätti ehkä kaikkein eniten, on se, että on ihan valtava määrä suosittuja automerkkejä, joista ei ole tehty laulun laulua. Peugeot, Skoda, Honda, Nyman luettelee esimerkkejä.

– Minä en ainakaan löytänyt, mutta jos joku löytää, niin varmaan tulee palautetta nyt, Nyman naurahtaa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

"Piti vähän näyttää"

Muistojen valtatiellä kohtaavat niin Mikan faijan BMW, Kummeli-miesten Toyota kuin Teuvon Angliakin.

Legendaarisesta Fordista on Nymanilla myös valitettavan omakohtainen muisto.

– Se oli juuri, kun olin saanut kortin, Hämeenlinnassa vuonna 1968. Lähdin jouluaattona ajelulle ja oli kavereita kyydissä. Piti vähän näyttää, kuten juuri kortin saaneiden miesten piti näyttää, että kuinka Anglialla otetaan pientä sivuluisua, Nyman sanoo.

Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, miten sivuluisu Anglian kanssa päättyi ja mitä autolle tapahtui. Videolla Nyman kertoo myös se, miten hänen rakkautensa autoihin syttyi 1950-luvun Hämeenlinnassa ja miten paikallinen taksitolppa liittyy asiaan.

Lähde: Gummerus

Lue myös:

    Uusimmat