Toimittaja Aarne Tanninen on kuollut – lausahdus Washingtonista jäi suomalaisten mieliin

Aarne Tanninen on kuollut. Asian vahvisti MTV Uutisille Tannisen tytär Maija Tanninen-Mattila.

Aarne Tanninen kuoli vapun jälkeen 2. toukokuuta 90 vuoden iässä. Tanninen siunattiin haudan lepoon 25. toukokuuta.

Monet muistavat Tannisen pitkäaikaisena Ylen kirjeenvaihtajana. Lausahdus ”Täällä Aarne Tanninen, Washington” kirvoittaa etenkin varttuneemman tv-yleisön mieleen monia muistoja maailman merkittävistä käänteistä, joita Tanninen teki toimittajan uransa aikana.

Lausahdus on jäänyt myös Maija Tanninen-Mattilan mieleen. Tytär kertoo isänsä työn avanneen maailmaa myös perheen lapsille – kahdelle tyttärelle– aivan erityisellä tavalla. 

– Tyttärenä minulla on suunnaton kiitollisuus siitä, että sain isän ansiosta tutustua niin moneen maankolkkaan. Meillä oli aina kannustava ja turvallinen koti, oli se sitten Moskovassa, Lontoossa tai Washingtonissa.

Tanninen työskenteli Moskovassa Uuden Suomen kirjeenvaihtajana 1958–1963 ja myöhemmin Lontoossa ennen siirtymistään Yleisradioon vuonna 1970.

Tanninen työskenteli Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtajana vuodet 1981–1994, jonka jälkeen hän jäi eläkkeelle.

Maija Tanninen-Mattila arvostaa isänsä rohkeutta suunnata verrattaen tuntemattomaan ympäristöön.

– Hänellä oli rohkeutta hypätä nuorena vaativiin tehtäviin. Vaikka hän ei taitanut venäjää, niin hän lähti silti vain parikymppisenä kirjeenvaihtajaksi Moskovaan. Neuvostoliitto oli silloin vielä aika tuntematon alue.

Tanninen syntyi Jämsässä vuonna 1931. Tannisen toimittajan ura alkoi Ylen mukaan kotiseudulla Jämsässä Koillis-Häme-lehden kesätoimittajana.

Ensimmäisenä Tannisen kuolemasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat