Timo sairastui väsymysoireyhtymään – "Menin aamukahvin jälkeen takaisin nukkumaan"

10:29

Maajoukkuetasolla urheillut telinevoimistelija Timo Niemelä sai diagnoosin kroonisesta väsymysoireyhtymästä vuonna 2010. Lääkäri luuli oireita ensin masennukseksi.

– Ensimmäiset oireet olivat, etten yhtäkkiä jaksanutkaan tehdä mitään. Minulla oli maajoukkueurheilijan kunto, mutta yhtäkkiä väsyinkin täysin jo alkulämmittelyssä, Timo Niemelä kertoi torstaiaamuna Huomenta Suomessa.

Timo ei ymmärtänyt, mistä oli kyse. Hän alkoi samaan aikaan nukkua aiempaa enemmän, mutta uni ei ollut virkistävää.

– Yöunet tahtoivat venyä ja venyä. Oli sellainen olo, ettei millään tahdo päästä sängystä ylös. Monesti join aamukahvit ja menin takaisin nukkumaan.

Keuhkolääkäri diagnosoi Timon oireet nopeasti masennukseksi ja määräsi masennuslääkkeitä, jotka kuulemma auttaisivat muutamassa viikossa.

– Minulle oli ihan maailman paras uutinen, että olin masentunut. Olin vastaanotolta lähtiessäni niin innoissani, että juoksin portaat alas. Portaiden alapäässä piti oikein pysähtyä haukkomaan henkeä, kun tuntui, että olin niin väsynyt siitä pienestä sprintistä. Ajattelin sitten ihmeissäni, että kyllä se on kummallista, minkälaisia oireita masennus pystyy saamaan aikaan.

Kolmen viikon pillereiden popsimisen jälkeen oireet olivat vain pahentuneet.

– En jaksanut tehdä mitään. Makasin vain himassa lattialla.

Vasta kolmen vuoden päästä Timo sai oikean diagnoosin ja lääkkeet. Onnistunut lääkitys on palauttanut toimintakykyä huomattavan paljon, mutta ei kokonaan.

– Pystyn tekemään ohjauksia voimisteluseurassa, jossa aikoinaan urheilin, mutta hyvin marginaalisessa määrin. Puhutaan muutamasta tunnista viikossa.

Onko Timo pystynyt hyväksymään sairautensa? Mikä on helpottanut sen kanssa elämistä? Miten krooninen väsymysoireyhtymä tunnistetaan, ja mistä se johtuu? Katso ylhäältä video, jossa kuullaan myös unitutkija, fysiologian dosentti Olli Polon kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja