Tiettyjen ajokorttien voimassaolo pitenee – varo kuitenkin, ettet ole loppukesästä kortiton

Ajokortti tulee pian kännykkään – näin sitä käytetään 2:45
Näin työn alla ollut mobiiliajokortti toimi loppuvuodesta 2017. Sovelluksen kehitys on keskeytetty toistaiseksi.

Poikkeustilanne tuo muutoksia myös ajokorttien uusimiseen.

Suomi pidentää ajokorttien voimassaoloa EU-asetuksessa säädettyjen väliaikaisten poikkeusten mukaisesti koronavirustilanteesta johtuen. Voimassaoloa pidennetään seitsemällä kuukaudella silloin, kun ajokortin voimassaolo päättyy 1.2.–31.8.2020 välisenä aikana. 

Lisäksi ammattiliikenteen kuljettajakortin uusimisen määräaikaa pidennetään kahdella kuukaudella, jos voimassaolo päättyy 1.3.–31.8.2020 välisenä aikana.

Tavara- ja linja-autoliikenteen yhteisölupien sekä kansainvälisen kuljettajatodistuksen voimassaoloaikaa pidennetään kuudella kuukaudella, jos nämä päättyvät 1.3.–31.8.2020 välisenä aikana.

Kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyksien voimassaoloa jatketaan seitsemällä kuukaudella, jos voimassaolo päättyy 1.2.–31.8.2020 välisenä aikana.

Traficom puolestaan toivoo, että mahdollisimman moni uusisi ajokorttinsa normaalissa aikataulussa, mikäli se on mahdollista. Nyt myönnetty jatkoaika voi lisäksi aiheuttaa kovia ruuhkia myöhemmin, jolloin on vaarana, ettei korttia saakaan uusittua lisäajan puitteissa.

– Jos ajokortin uudistamiseen ei tarvita lääkärinlausuntoa tai asiakas saa lääkäriajan ajoterveystarkastukseen normaalisti, kannattaa ajokortin uudistaminen hoitaa normaaliaikataulun mukaisesti, jotta välttyy loppukesän ruuhkilta niin terveydenhuollossa kuin Ajovarmassakin, Traficomin päällikkö Max Fogdell vinkkasi viraston keskiviikkoisessa tiedotteessa.

Ajokortti on uusittava lisäajan kuluessa, mikäli ajamista haluaa jatkaa lisäajan jälkeen.

Ajoneuvojen katsastukset ja ajopiirtureiden tarkastukset suoritetaan EU-asetuksesta huolimatta Suomessa jatkossakin normaalisti. 

Valtioneuvosto antoi päätöksensä eräiden EU-asetuksen säännösten soveltamatta jättämisestä 28. toukokuuta. Päätöksestä ilmoitetaan EU:n komissiolle viipymättä.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö, Traficom

Lue myös:

    Uusimmat