Parkkikiekolla voi kohta heittää vesilintua – näin uusi tieliikennelaki muuttaa pysäköintiä

Auton saa pian pysäköidä kaksisuuntaisen tien vasempaan reunaan 2:46
Uuteen pysäköintitapaan liittyy useita riskejä. Videolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen käy läpi uutta pysäköintitapaa.

Suomen tieliikenteen pelisäännöt menevät monin tavoin uusiksi 1. kesäkuuta 2020. Uusi laki tuo mukanaan muutoksia myös pysäköintiin.

Uusi tieliikennelaki sallii auton pysäyttämisen ja pysäköinnin taajamassa tien vasempaan reunaan, kunhan se ei vaaranna eikä haittaa liikennettä

Pysäyttämistä ja pysäköintiä koskevat kiellot ovat kuitenkin voimassa molemmille puolille tietä pysäköidessä.

Pysäköintiajan alkamisen voi ilmoittaa uuden lain myötä vapaasti eli enää ei tarvita esimerkiksi pysäköintikiekkoa alkamisajan ilmoittamiseen.

– Pysäköinnin alkamisaika on kuitenkin ilmoitettava selkeästi havaittavalla tavalla, muistuttaa Traficomin asiantuntija Marjo Immonen.

Käytännössä pysäköinnin alkamisajan voi siis kirjoittaa vaikka paperilapulle.

Monitulkintaisuus närkästyttää

Autoliitto nosti tammikuussa esiin nykyisen lain mahdollistaman epäkohdan, johon sittemmin luvattiin muutos uudessa laissa. Viilausta ei kuitenkaan saatu mahdutettua mukaan uudistukseen ainakaan vielä.

Nykyisen lain monitulkintaisuus on mahdollistanut sen, että eri kaupunkien pysäköinninvalvonnassa on ollut erilaisia näkemyksiä siitä, milloin esimerkiksi neljän tunnin kiekkopaikalle pysäköidyn ajoneuvon pysäköintiaika päättyy, mikäli auto on pysäköity paikalle edellisen vuorokauden puolella.

– Autoilijan oikeusturvan kannalta tällainen tulkinnanvaraisuus on kestämätöntä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen jyrähti tuolloin.

Vaikka muutosta ei ole luvassa vielä heti 1.6. alkaen, toivoo Vesalainen sen tapahtuvan myöhemmin.

Lähteet: Traficom, Autoliitto

Artikkelia muokattu 15.5.2020 klo 15.37: Täsmennetty Vesalaisen kommenttia muutoksen mahdollisesta voimaantulosta.

Lue myös:

    Uusimmat