Nyt soudetaan ja huovataan: Traficom keskeyttänyt mobiiliajokortin kehittämisen – "Mitään aikataulua emme pysty antamaan"

Ajokortti tulee pian kännykkään – näin sitä käytetään 2:45
Näin mobiiliajokortti toimi loppuvuodesta 2017. Sovelluksen kehitys on keskeytetty toistaiseksi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoittaa keskeyttäneensä mobiiliajokortin sisältäneen Autoilija-sovelluksen kehittämisen. Se kertoo keskittyvänsä nykyisiin sähköisiin palveluihinsa.

Traficomin Autoilija-sovelluksen kehitys on keskeytetty toistaiseksi. Liikenne- ja viestintävirasto on joutunut arvioimaan taloustilannettaan tarkasti kevään aikana muun muassa koronaviruksesta johtuen.

Virasto kertoo joutuvansa tällä hetkellä keskittymään lakisääteisten tehtäviensä hoitamiseen sekä nykyisten digitaalisten palveluiden kehittämiseen.

– Sovellus ja mobiiliajokortti nähdään edelleenkin erittäin positiivisena mahdollisuutena, mutta tällä hetkellä virastossa arvioitiin, että meillä ei ole rahoitusta sovelluksen ylläpitoon ja vaadittavaan jatkokehittämiseen. Mitään aikataulua projektin mahdolliselle jatkamiselle emme pysty antamaan, kertoo Traficomin ylijohtaja Olli Lindroos

"Työ ei ole mennyt hukkaan"

Traficomin kehittämä Autoilija-sovellus julkaistiin testikäyttöön ensimmäisen kerran joulukuussa 2017. Mobiiliajokortin sisältänyt sovellus avattiin laajempaan testikäyttöön toukokuussa 2019, minkä jälkeen sen latasi noin 40 000 suomalaista.

Viraston mukaan käyttäjät pitivät sovelluksesta, mutta jättivät myös kehitysehdotuksia.

– Sovelluksen testi- ja beta-versiosta saamamme kokemuksen perusteella rakennamme jo uutta mobiiliajokorttia, mikä vastaa entistä paremmin tulevaisuuden tarpeita, Traficomin johtaja Simo Karppinen totesi helmikuussa.

Sovelluksen testiversio suljettiin helmikuussa 2020, mutta sen kehittämistä jatkettiin virastossa aina näihin päiviin asti.

– Tekemämme työ ei ole kuitenkaan mennyt hukkaan eli voimme hyödyntää jo tehtyä työtä, kun sovelluksen kehittäminen katsotaan taas mahdolliseksi, ylijohtaja Lindroos sanoo.

Mobiiliajokortissa ajo-oikeustiedot kulkevat aina ajantasaisina mukana, ja valokuva on tuorein mahdollinen. Se on tarkoitettu samanlaiseen käyttöön kuin perinteinen muovikorttikin, eli sillä pystyy virallisemman käytön lisäksi myös esimerkiksi todistamaan ikänsä monissa paikoissa.

Autoilija-sovelluksessa pystyi lisäksi hakemaan ajoneuvon teknisiä tietoja rekisteritunnuksella maksuttomasti. Näytettäviä tietoja ovat muun muassa ajoneuvon merkki ja malli, ajoneuvon mitat ja massat, moottorin tiedot sekä rengas- ja katsastustiedot.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat