Tietämättään koronaa sairastanut Meredith, 42, menetti yhtäkkiä kuulonsa: "En ollut sairas, mutta kärsin silti seurauksista"

Osalla covid-19-tautiin sairastuneista potilaista on todettu kuulo-ongelmia, kuten tinnitusta ja kuulonmenetystä. Yksi heistä kertoo CNN:lle, että menetti lievän koronataudin vuoksi kuulonsa lopullisesti.

Amerikkalainen Meredith Harrell, 42, menetti heinäkuussa yllättäen kuulon oikeasta korvastaan. 

– Oli kuin joku olisi kääntänyt katkaisijaa, perheenäiti luonnehtii CNN:lle.

Äkillisen kuulonmenetyksen syy oli mysteeri, kunnes Harrell noin viikon kuluttua antoi positiivisen tuloksen koronavirustestistä. Lieväoireisen taudin sairastanut nainen ei ollut kokenut edes olleensa sairas.

Ainoa pysäyttävä oire oli kuulonmenetys, jonka lääkäri selitti johtuvan koronavirusinfektiosta.

Virukset voivat aiheuttaa äkillisen kuulonmenetyksen

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun koronavirus aiheuttaa tartunnan saaneelle korvaoireita. 

Manchesterin yliopiston tutkijat raportoivat kesällä International Journal of Audiology -julkaisussa havainneensa covid-19-taudin yhteydessä kuulo-ongelmia, kuten kuulon alenemaa ja tinnitusta. Taudista toipuneista 138 osallistujasta 16 potilasta (13 prosenttia) kertoi kärsineensä diagnoosin jälkeen kuulo-oireista. Tutkimusta tehnyt Kevin Munro sanoo yliopiston tiedotteessa, että koronavirus voi vaurioittaa hermosoluja, jotka kuljettavat informaatiota aivoissa.

Myös muiden virusten aiheuttamien tautien, kuten tuhkarokon ja aivokalvontulehduksen, tiedetään toisinaan aiheuttavan äkillisen kuulonmenetyksen. Korva-, nenä- ja kurkkutautiopin apulaisprofessori Matthew Stewart Johns Hopkins tutkimusyliopistosta sanoo CNN:lle epäilevänsä, että uuden koronaviruksen aiheuttama kuulonmenetys saattaa olla jopa pahempi kuin muiden virusten.

Stewart kollegoineen kertoi heinäkuussa JAMA Otolaryngology: Head and Neck Surgery -julkaisussa löytäneensä koronavirusta kahden siihen kuolleen potilaan välikorvasta ja korvakäytävän takana sijaitsevasta kartiolisäkkeestä.

Koronaviruksen tiedetään vaikuttavan verisuoniin ja aiheuttavan veritulppia eri puolilla kehoa. Munro ja Stewart pitävät mahdollisena, että näin voisi tapahtua myös sisäkorvan pienissä verisuonissa. Covid-19-taudin ja kuulonmenetyksen yhteyttä on tarkoitus tutkia jatkossa lisää.

Lievän covid-19-taudin sairastanut menetti kuulonsa pysyvästi

Koronapotilaiden kuulonmenetystä voidaan hoitaa suun kautta otettavilla steroideilla. Lääkityksestä ei kuitenkaan ollut apua Meredith Harrellille, jolle koronavirus aiheutti oikean korvan kuulonmenetystä ja tinnitusta

Nainen kertoo lääkärien sanoneen, että hän tuskin saa kuuloaan takaisin. Hänelle sovitetaan pian kuulokojetta. 

– En ollut sairas, mutta kärsin silti seurauksista. Toivon ihmisten ymmärtävän, että tämä ei ole vitsi, Harrell sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat