Hätkähdyttävä tieto koronakuolemista – monen Suomessa kuolleen kuolinsyy on ollut veritulppa

8:41
Koronaviruspotilailla on todettu veritulppia – katso lääkärin haastattelu: Näin pitäisi potea koronaa kotona.

Koronavirus altistaa etenkin riskiryhmään kuuluvan potilaan veritulpalle. Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan hyytymissairauksien professori Riitta Lassila on huolissaan etenkin kotonaan koronaa sairastavista. 

Tukosalttius tulisi huomioida ja varmistaa tulos tarvittaessa laboratoriokokein. Lassila sanoo, että veritulppa näyttää olevan monen menehtyneen koronapotilaan varsinainen kuolinsyy. 

Koronavirus vaurioittaa verisuonissa hyytymistä ehkäiseviä mekanismeja. Koronataudin tulehdusreaktio huonontaa verenkiertoa, vaikeuttaa hapensaantia ja kuluttaa veren hyytymisen suojamekanismeja. Tämän takia veritulppia voi muodostua keuhkoihin ja myös muualle elimistöön, esimerkiksi sydämeen ja munuaisiin. 

Koronataudin aiheuttamien komplikaatioiden riskiryhmässä ovat erityisesti potilaat, joilla on jatkuva ja pitkittynyt elimistön tulehdustila. Kaikkein eniten näille komplikaatioille altistuvat sydän- ja verisuonisairaat.

Lähes kaksi kolmasosaa koronaan liittyviä komplikaatioita sairastaneita kuuluu tähän ryhmään. Muita altistavia tekijöitä ovat diabetes, ylipaino, tupakointi ja syöpäsairaudet. Näissä ryhmissä hyytymistä estävät suojamekanismit ovat jo valmiiksi heikot, koska perussairaus on kuluttanut niitä.

Riitta Lassila on vieraana tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa MTV3-kanavalla. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja